Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: AkzoNobel overtuigt niet

Uitgelicht: AkzoNobel overtuigt niet
23 jul 2021 om 18:41

AkzoNobel publiceerde woensdag de resultaten over het tweede kwartaal. Na een aantal sterke kwartalen op rij leek het verf- en coatingsbedrijf ook het afgelopen kwartaal sterk gepresteerd te hebben: “AkzoNobel groeit omzet met 26 procent en levert aangepast bedrijfsresultaat van 335 miljoen euro”, zo luidde de kop van het persbericht veelbelovend.

Bij nadere inspectie bleek het bedrijf toch licht achter te blijven bij de verwachtingen, wat volgens analist Frank Claassen van Degroof Petercam kwam door het “onderschat” effect van de hogere grondstofprijzen. De negatieve impact bedroeg in het tweede kwartaal 128 miljoen euro. Dit resulteerde volgens de analist in een REBIT-misser van 10 tot 15 miljoen euro, ondanks een sterker dan verwachte volumegroei.

CEO Thierry Vanlancker zei in zijn toelichting op de cijfers in het kader van de aanhoudende grondstoffeninflatie stevige en noodzakelijke actie op prijsinitiatieven te nemen en vast te houden aan kostendiscipline. Tijdens de conference call zei hij dat de [negatieve] impact van de hogere grondstofkosten waarschijnlijk zal pieken in het derde kwartaal.

Analisten van UBS ramen de impact van de hogere grondstofprijzen voor het hele boekjaar op circa 470 miljoen euro.

De markt reageerde verontrust, met name omdat het volgens analisten enige tijd zal duren om dit negatieve effect weg te werken. Het aandeel AkzoNobel sloot vrijdag 1,1 procent hoger op 102,70 euro. Op weekbasis betekende dat een verlies van bijna 4 procent.

De koersval door de eigen cijfers op woensdag, werd dinsdag al voorafgegaan door een dip in het aandeel vanwege de tegenvallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse rivaal PPG. Daar viel de volumegroei in het tweede kwartaal tegen als gevolg van leveringsproblemen en tekorten van grondstoffen en coatings.
 
Het was echter niet alleen maar kommer en kwel voor AkzoNobel en de cijfers waren niet op alle vlakken teleurstellend. AkzoNobel boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 2,5 miljard euro, in vergelijking met 2,0 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het operationeel resultaat kwam uit op 384 miljoen euro, tegen 207 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2020. Analisten rekenden op een omzet van 2,4 miljard euro. De operationele winst werd geraamd op 335 miljoen euro.

Daarnaast zei het bedrijf op schema te liggen om een zogeheten ‘return on sales’ te realiseren die voor de periode 2021 tot en met 2023 gemiddeld per jaar 50 basispunten hoger ligt dan de 15,0 procent die er over 2020 kon worden gerapporteerd. In het tweede kwartaal steeg dit percentage naar 13,3 procent. Dat was een jaar terug 12,0 procent.

Degroof Petercam zei op basis van de cijfers zijn omzetverwachting te verhogen, maar zijn margeraming te verlagen vanwege de stijgende grondstofprijzen. Het advies werd gehandhaafd op Houden.

UBS plaatste op basis van de hogere inputkosten vraagtekens bij de doelstelling van AkzoNobel van een margeverbetering van 50 basispunten in 2021 en 2022. De Zwitserse bank is neutraal over het verf- en coatingsbedrijf.

Analist Stijn Demeester van ING was een stuk positiever over het bedrijf. Hij besloot na de halfjaarcijfers van Akzo om zijn taxaties te herzien. Voor 2021 verhoogde hij zijn raming voor de aangepaste EBIT met 1 procent, maar voor 2022 en 2023 ging het om verhogingen van 7 en 8 procent.

Demeester wees op de stijgende grondstoffenprijzen. Die zal Akzo doorberekenen aan klanten. Maar als die prijzen dalen, dan wordt dit vaak niet zo snel doorberekend door partijen als Akzo, wat gunstig uitpakt voor de marges van die bedrijven. ING verhoogde vrijdag het koersdoel van 105,00 naar 125,00 euro met een herhaling van het koopadvies.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Akzo Nobel

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.