Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones author- donderdag, 22 juli 2021 19:20 date

Update: Acomo boekt hogere omzet en winst

Amsterdam Commodities heeft het afgelopen halfjaar een hogere omzet en winst geboekt, na de overname van Tradin Organic eind 2020. Dat meldde de handelsonderneming in specerijen, noten, eetbare zaden, thee en voedingsingrediënten donderdag nabeurs.

CEO Allard Goldschmeding zei uitermate tevreden te zijn over de integratie van Trading Organic. Het afgelopen halfjaar was echter niet zonder hindernissen, zo blijkt in de toelichting van de bestuurder.

"Producten waren soms moeilijk verkrijgbaar en transporten werden vertraagd door de beperkte beschikbaarheid van zeecontainers en scheepscapaciteit met forse stijging van de transportkosten tot gevolg, die deels doorberekend konden worden aan klanten en deels door het bedrijf zelf gedragen werden", zei de bestuurder in een telefonische toelichting aan ABM Financial News. Hoewel Goldschmeding een stabilisering in de vrachttarieven ziet, verwacht hij dat dit ook in de tweede helft van het jaar een uitdaging zal blijven.

Het beschikbaar krijgen van producten speelde met name in Afrika en Azië, waar de delta-variant van het coronavirus stevig huis houdt. In een land als Sri Lanka leidde dit bijvoorbeeld tot problemen bij het plukken van thee.

Toch konden alle segmenten ondanks deze omstandigheden een hogere EBITDA rapporteren", zei  Goldschmeding. "Ondanks de pandemie is de vraag toegenomen, wat zich uitte in een positieve ontwikkeling van de prijsniveaus", zei hij.

Acomo boekte in de eerste zes maanden van 2021 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 53,4 miljoen euro, in vergelijking met 28,4 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 28,6 miljoen euro, tegen 16,3 miljoen euro in de eerste jaarhelft van 2020.

De omzet steeg met 74 procent van 356,8 miljoen euro in de eerste helft van 2020 naar 620,2 miljoen euro het afgelopen halfjaar.

Daarvan was het recent overgenomen Tradin Organic goed voor een EBITDA van 17,7 miljoen euro op een omzet van 236 miljoen euro.

Daarnaast wijst Goldschmeding op het feit dat de op het oog stabiele omzetontwikkelingen bij de segmenten eetbare zaden en thee het resultaat zijn van negatieve valuta-effecten vanwege de zwakkere positie van de dollar ten opzichte van de euro. Voor deze effecten steeg de omzet van eetbare zaden met 7 procent, terwijl de omzet van thee met 8 procent toenam.

Acomo keert dit jaar geen interimdividend uit. Het bedrijf gebruikt de beschikbare vrije kasstroom om leningen aangegaan voor de overname van Tradin Organic af te lossen. "Aan het eind van het jaar neemt Acomo de balans op en wordt besloten of eventueel een finaal dividend uitgekeerd kan worden", zei Goldschmeding.

Outlook

Aangezien het lastig is om de impact van de coronacrisis gedurende de rest van het jaar te voorspellen, gaf de handelsonderneming geen outlook af.

Het aandeel Acomo sloot donderdag vlak op 22,75 euro.

Update: om toelichting CEO toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

juli 26, 2021

AEX, DAX en een WINSTNEMER – 26jul21

juli 23, 2021

AEX en DAX dag- en weekchart – 23jul21

juli 23, 2021

Cijferseizoen barst los op de beurs | De Aandeelhouder Podcast Afl. 28

juli 23, 2021

ASML schittert en Cijfers van Basic-Fit en Flow Traders | Deze Week in het DAH Magazine

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:17

  TA van Edward Loef – ‘Klettersteig’ in Zwitserse beursindex

 • 09:22

  Beleggen tijdens het EK voetbal 2021: hoe kunt u profiteren van het EK op de beurs?

 • 08:49

  Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert & short squeeze bij AMC Entertainment

 • 16:12

  TA van Edward Loef – Positieve koersuitbraken

 • 08:35

  Meme-aandelen weer in de schijnwerpers op kalm Wall Street

 • 16:17

  TA van Edward Loef – Nieuwe energiehype voorbij?

 • 09:40

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

 • 08:48

  Hoe duur wordt ons vliegtuigticket? Europa opent groen

 • 17:15

  TA van Edward Loef – Zijn Amerikaanse banken te duur?

Masterclasses

 • 05 augustus

  Vooruitblik halfjaarcijfers: wat kunt u verwachten?

 • 19 augustus

  Live de Amerikaanse markt analyseren met Edward Loef

Columns

Nieuw
26 jul 12:25 Redactie

Philips aan de beademing?

26 jul 11:47 Nico Bakker

Voor KPN een 2-traps setup

26 jul 09:57 Cees Smit

Column: Hoogvliegers