Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB handhaaft rente

ECB handhaaft rente
22 jul 2021 om 13:52

De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform de verwachting de rentes ongemoeid gelaten en ook het opkoopprogramma van obligaties gehandhaafd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

De belangrijkste beleidsrente bleef daarmee staan op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente werd gehandhaafd op 0,50 procent negatief.

Daarnaast handhaafde de centrale bank zijn Asset purchase programme (APP) van 20 miljard euro per maand.

Het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme bleef eveneens onaangeroerd op 1.850 miljard euro met een looptijd tot ten minste eind maart 2022 en in ieder geval totdat de centrale bank van mening is dat de coronacrisis voorbij is.

Een paar weken geleden maakte de ECB na een strategische review die anderhalf jaar duurde bekend dat het haar inflatiedoel vastzet op 2 procent. Eerder mikte de centrale bank nog op een inflatiedoelstelling van onder, maar dicht bij 2 procent. De nieuwe strategie geeft de ECB de ruimte om het accommoderende monetaire beleid langer aan te houden in een poging de inflatie op het gewenste niveau te krijgen.

De markt hoopt tijdens de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde vanmiddag meer inzicht te krijgen in de nieuwe richtlijnen van de centrale bank en hoe het beleid er de rest van de zomer uit zal zien.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.