Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen flink lager

Europese beurzen openen flink lager
19 jul 2021 om 07:11

De Europese beurzen gaan maandag een stevig rode opening tegemoet, mede door een steeds groter wordende angst voor het oplaaien van de coronacrisis door de deltavariant.

IG voorziet een openingsverlies van 91 punten voor de Duitse DAX, een min van 35 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 48 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets was het een volatiele week waarbij de Europese markten per saldo uiteindelijk weinig van hun plaats zijn gekomen. Er waren wel nieuwe recordstanden voor de DAX en Stoxx Europe 600 index maar de winsten waren richting het eind van de week weer verdampt.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inflatiecijfers uit de eurozone, voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week. De inflatie kwam in juni uit op 1,9 procent en daarmee een fractie lager dan in de 2,0 procent in mei.

Hewson wees erop dat er binnen de ECB onenigheid bestaat over de forward guidance voor het monetaire beleid. Donderdag wordt duidelijk of er aanpassingen komen in de guidance.

De export van de eurozone over juni kwam op maandbasis 1,5 procent lager uit, de import op maandbasis 0,7 procent hoger. De inflatie van de muntunie over juni kende een definitieve 1,9 procent, gelijk aan de voorlopige meting.

Bedrijfsnieuws

Ericsson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een hoger dan voorziene nettowinst geboekt, maar waarschuwde wel dat de vertraagde uitrol van 5G in China op de omzet drukt.Het aandeel verloor ruim 9 procent.

De koers van Just Eat Takeaway.com daalde licht. Een kwartaalupdate van de maaltijdbezorger op donderdag viel niet in de smaak bij beleggers. Vrijdag kondigde het bedrijf een overname in Slowakije aan. Het bedrijf neemt de Bistro.sk-activiteiten van Ringier Axel Springer Media. Bistro.sk is marktleider op het gebied van online eten bezorgen in Slowakije en werkt samen met ongeveer 2.000 online restaurants, die meer dan 400.000 actieve consumenten bedienen. De ondernemingswaarde voor de transactie is ongeveer 50 miljoen euro, aldus Just Eat Takeaway en de transactie zal naar verwachting worden afgerond later in 2021.

Burberry heeft in het afgelopen kwartaal het omzetherstel zien aanhouden en de outlook voor het hele boekjaar gehandhaafd. Het aandeel sloot toch 5 procent lager.

Compagnie Financière Richemont heeft de omzet in het afgelopen kwartaal, dat eindigde op 30 juni, ruimschoots zien verdubbelen. Het aandeel daalde 0,9 procent.

Euro STOXX 50         4.032,74 (-0,6%)
STOXX Europe 600        454,74 (-0,3%)
DAX                  15.540,31 (-0,6%)
CAC 40                6.460,08 (-0,5%)
FTSE 100              7.008,09 (-0,1%)
SMI                  12.026,50 (+0,4%)
AEX                     736,52 (-0,4%)
BEL 20                4.155,08 (+0,1%)
FTSE MIB             24.792,78 (-0,3%)
IBEX 35               8.506,20 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag lager.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag ook al lager geëindigd.

Op weekbasis verloren de drie indexen ook terrein, nadat de inflatie in de VS over de maand juni sterker bleek opgelopen dan verwacht. De Federal Reserve benadrukte bij monde van voorzitter Jerome Powell opnieuw dat dit tijdelijk is en dat men accommoderend blijft.

“De Fed is nog steeds behoorlijk geduldig, Powell heeft duidelijk gemaakt dat ze nog een tijdje behoorlijk accommoderend zullen blijven”, zei marktanalist Salman Baig van Unigestion. “Dat is een relatief goede omgeving voor het nemen van risico’s”, voegde hij toe.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets waren de kwartaalcijferrapporten die tot nog toe verschenen over het algemeen positief maar is er ook veel onzekerheid.

“Maar de aandacht verschuift nu naar wat daarna komt in termen van de vooruitzichten, en hier is het beeld minder duidelijk. Er was veel optimisme over de heropening in de zomer, maar als we vooruitkijken naar de rest van het jaar en kijken naar hoe Delta-variantinfecties toenemen, dan roept dat de vraag op waar we heen gaan voor de winstverwachtingen voor het derde kwartaal”, aldus Hewson.

Veel aandacht ging vrijdag ook uit naar macro-economische cijfers. De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen met 0,6 procent, waar een daling was verwacht. Daarentegen bleek het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in juli gedaald.

De olieprijs is vrijdag licht gestegen. Op een settlement van 71,81 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,2 procent duurder. Op weekbasis verloor de WTI-olieprijs bijna 4 procent.

De oliemarkten reageerden afgelopen week vooral op berichten dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een compromis zouden hebben bereikt over de productie, waardoor die de komende maanden verder zou kunnen worden opgevoerd. Ook de oplaaiende deltavariant van het coronavirus baart oliebeleggers zorgen vanwege de mogelijke impact die een hapering in het economisch herstel kan hebben op de vraag naar olie.

Bedrijfsnieuws

Alcoa verloor 4,7 procent, ondanks dat de Amerikaanse aluminiumproducent donderdag laat over het tweede kwartaal een recordwinst rapporteerde, dankzij een verbeterde vraag en hogere aluminiumprijzen.

Intel daalde 1,5 procent. Het concern zou voor circa 30 miljard dollar GlobalFoundries willen overnemen.

Aandelen van Moderna stegen meer dan 10 procent na berichten dat het bedrijf vanaf 21 juli wordt toegevoegd aan de S&P 500.

Didi-aandelen verloren 3,2 procent nadat China de staatsveiligheidspolitie naar zijn gebouwen heeft gestuurd als onderdeel van een breder cyberbeveiligingsonderzoek.

Fathom Digital Manufacturing werkt aan een SPAC-deal om naar de beurs te gaan. Het 3D-printbedrijf wordt gewaardeerd op circa 1,4 miljard dollar.

S&P 500 index                4.327,16 (-0,8%)
Dow Jones index             34.687,85 (-0,9%)
Nasdaq Composite            14.427,24 (-0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het rood.

Nikkei 225             27.577,41 (-1,5%)
Shanghai Composite      3.528,16 (-0,3%)
Hang Seng              27.558,42 (-1,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1805. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1808.

USD/JPY Yen   109,92
EUR/USD Euro  1,1805
EUR/JPY Yen   129,78

MACRO-AGENDA:
16:00 Vertrouwen huizenbouwers – Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 IBM – Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 PPG Industries – Cijfers tweede kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.