Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Galapagos uit de gratie

Uitgelicht: Galapagos uit de gratie
16 jul 2021 om 19:15

Het aandeel Galapagos lijkt volledig uit de gratie te zijn geraakt bij beleggers, nadat het biotechbedrijf opnieuw een tegenvaller moest verwerken. Het aandeel sloot vrijdag op 50,30 euro, waardoor op weekbasis een verlies restte van 13,5 procent.

Drie patiëntenstudies met Toledo-compound GLPG3970 toonden een remming bij reuma, maar de gepresenteerde vooruitgang viel desondanks tegen.

Het nieuws markeert de zoveelste tegenvaller voor Galapagos. Na een hectisch 2020, waarin de FDA besloot om ontstekingsremmer filgotinib niet zonder meer goed te keuren, leek Galapagos 2021 in rustiger vaarwater te beginnen, maar al snel werd duidelijk dat de gifbeker bij het Belgisch-Nederlandse biotechconcern nog steeds niet leeg is.

In februari zetten Galapagos en samenwerkingspartner Gilead Sciences hun ISABELA Fase 3 studies met het middel ziritaxestat tegen longfibrose vroegtijdig stop en werden ook alle andere klinische studies met dit middel afgebroken. Het aandeel maakte toen al een koersval tot circa 70 euro. Een jaar eerder stond de koers nog op 250 euro.

Topman Onno van de Stolpe liet toen weten de hoop te vestigen op het Toledo-programma, maar daar vallen de resultaten nu ook van tegen. De uitkomsten van het programma gelden volgens Van de Stolpe als een “mixed bag”.

“Hoewel tegenslagen bij de biotechsector horen, maakt Galapagos het wel heel bont”, aldus analist Martin Crum van IEX. “Het zal nu minimaal nóg een jaar vergen om meer te kunnen zeggen over de waarde van het programma en het is duidelijk dat dit voor veel beleggers een brug te ver is. Het geduld en het krediet bij de markt is op.”

Volgens UBS is de volgende stap voor de Toledo-portfolio om te focussen op meer veelbelovende moleculen, waarbij betere en langere doelremming kan worden bereikt, waardoor het Toledo-programma volgens UBS effectief een jaar vertraging heeft opgelopen. Bovendien raakt het later dit jaar zijn onderzoekschef Piet Wigerinck kwijt.

Wel kan Galapagos aan de slag met een Fase 2b studie met GLPG3667 voor psoriasis. “De behandelperiode is relatief kort geweest, slechts vier weken, maar de resultaten bieden voldoende aanknopingspunten om in 2022 een veel groter patiëntenonderzoek te starten”, aldus Crum van IEX.

“We denken dat dit alleen niet voldoende reden is om positiever te worden”, aldus analisten van UBS. De proeven zullen volgens UBS doorgaan, mogelijk tot eind 2023, maar met een hoge mate van onzekerheid. “Aan de andere kant zijn we ons bewust dat Galapagos zijn kansen inschat om het gat in de pijplijn sneller te vullen en om een marktklaar middel te krijgen”, zei UBS.

Kortom, gemengde resultaten, oordeelde analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities, die het koersdoel voor Galapagos stevig verlaagde van 85,00 naar 66,00 euro bij handhaving van een Houden advies.

Met een voorziene kaspositie van 62 euro per aandeel eind 2022, ziet analist Peter Welford van Jefferies weinig neerwaartse potentie meer. Tegelijk ziet hij ook weinig aanjagers op korte termijn. Afgelopen week handhaafde Jefferies het Houden advies met een koersdoel van 73,00 euro.

Het aandeel noteert momenteel op het laagste punt in vijf jaar en onder de kaspositie. “Een gevolg van een volledig verlies van vertrouwen in het management en de angst dat Galapagos een deel van de riante kaspositie zal aanwenden om een riskante overname te doen”, aldus Crum.

“Het wachten is op verstandige dan wel slimme vervolgstappen van Van de Stolpe”, concludeerde de analist.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.