Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger gesloten

Europese beurzen hoger gesloten
9 jul 2021 om 18:36

De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, na een slechte donderdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,3 procent tot 457,67 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,7 procent op 15.687,93 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 2,1 procent op 6.529,42 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,3 procent hoger op 7.121,88 punten.

Beleggers kwamen vrijdag weer op adem, na de recente verkoopgolf, die werd gedreven door zorgen dat een heropleving van de coronapandemie het wereldwijde economische herstel zal bemoeilijken. Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen veerden vrijdag op en de obligatierendementen stabiliseerden.

“Recente data wijzen op een groeivertraging en hindernissen voor het economisch herstel, wat weegt op de risicobereidheid van beleggers”, zei marktanalist Hani Redha van Pine Bridge Investments. “Een stijgend aantal coronabesmettingen in veel delen van de wereld leidt ook tot zorgen over langere lockdowns en een nieuwe mogelijke klap voor de toeristische sector”, zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk in mei is gestegen, hoewel de stijging kleiner dan verwacht was. Op maandbasis steeg de productie 0,8 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling van 2,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1860. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1862 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1842 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 2,0 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Producenten van luxegoederen deden het vrijdag goed. LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton won in Parijs en Hermes steeg 2,5 procent.  Burberry eindigde in Londen 3,6 procent in het groen.

Energiebedrijven herstelden gedurende de handelsdag. TotalEnergies steeg 2,5 procent, Royal Dutch Shell won 0,8 procent en BP noteerde 1,0 procent hoger.

In Frankfurt was BASF één van de uitblinkers, nadat de Duitse chemiereus vrijdagmiddag de outlook voor 2021 verhoogde. Het aandeel steeg 5,0 procent. De beste prestatie kwam echter voor rekening van Volkswagen, dat 5,9 procent won.

De enige serieuze daler in Frankfurt was Delivery Hero, dat 2,2 procent verloor. In Amsterdam was sectorgenoot Just Eat Takeaway de grootste daler met een verlies van 4,0 procent. Het in Londen genoteerde Deliveroo daalde zelfs 4,3 procent.

In de CAC40 sloot geen enkel aandeel lager. 

Vectura steeg 13,7 procent, nadat Philip Morris International vrijdag meldde dat een dochteronderneming een bod heeft gedaan op de Britse producent van inhalatietherapieën van 1,05 miljard pond.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,0 procent hoger op 4.362,16 punten. De Dow Jones index steeg 1,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.