Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: ECB zet inflatiedoel op 2 procent

Update: ECB zet inflatiedoel op 2 procent
8 jul 2021 om 13:12

De Europese Centrale Bank heeft haar inflatiedoel bepaald op twee procent, maar laat ook ruimte voor een hogere inflatie als dat nodig is. Dit maakte de centrale bank donderdag bekend als uitkomst van een tweedaagse bijeenkomst op dinsdag en woensdag die het sluitstuk vormt van een strategische review die anderhalf jaar duurde.

Woensdagavond meldde Bloomberg al dat de ECB deze uitkomst zou communiceren.

Eerder mikte de centrale bank nog op een inflatiedoelstelling van “onder, maar dicht bij twee procent”.

De nieuwe strategie geeft de ECB de ruimte om het ruime monetaire beleid langer aan te houden in een poging de inflatie op het gewenste niveau te krijgen.

Het bestuur van de centrale bank bevestigde tevens dat de rentetarieven van de ECB het belangrijkste instrument voor het monetair beleid blijven. “Andere instrumenten, zoals forward guidance, aankopen van activa en langerlopende herfinancieringstransacties blijven een integrerend deel van het instrumentarium van de ECB en kunnen zo nodig worden ingezet”, zei de centrale bank.

Deze nieuwe benadering is volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank een stap richting het door de Fed gecommuniceerde Flexible Average Inflation Targeting.

“Het idee hierachter is dat de Fed bereid leek om de inflatie bewust voor enige tijd hoger te laten uitvallen om te corrigeren voor de periodes dat de inflatie lager lag dan het nagestreefde percentage van 2 procent”, aldus Mevissen.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.