Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Federal Reserve overweegt permanente repo-faciliteit – Notulen

Update: Federal Reserve overweegt permanente repo-faciliteit – Notulen
7 jul 2021 om 20:50

Functionarissen van de Federal Reserve debatteerden tijdens de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank over de lancering van een permanente repo-faciliteit om buitenlandse centrale banken tegemoet te komen en om de Amerikaanse obligatiemarkt te ondersteunen. Dit bleek woensdag uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Onder deze faciliteit kunnen centrale banken tijdelijk Amerikaanse staatsobligaties inruilen tegen dollars. Hierdoor wordt het voor hen gemakkelijker om dollars te verstrekken aan instellingen in hun eigen regio. Functionarissen reageerden positief op de optie.

Daarnaast bleek uit de notulen dat ‘verschillende’ functionarissen verwachten dat eerder dan verwacht aan de taper-voorwaarden zal worden voldaan. De centrale bank streeft daarbij naar maximale werkgelegenheid en het bevorderen van zijn prijsstabiliteitsdoelstellingen met een inflatie die enige tijd licht boven de 2 procent kan noteren, maar zich in de loop van de tijd verankert op 2 procent. 

De Fed verwacht zijn accommoderende beleid te handhaven totdat deze resultaten zijn bereikt. en herhaalde destijds in de begeleidende verklaring zich te blijven inzetten om zijn volledige scala aan instrumenten te gebruiken om de Amerikaanse economie te ondersteunen. 

De meeste functionarissen verwachtten dat de inflatie snel zal dalen en voorzien tevens dat de huidige tekorten aan arbeidskrachten in de loop van de zomer zullen afnemen.

Gezien de sterker dan verwachte groei dit jaar suggereerden de functionarissen dat de buitengewone steun aan de economie dus misschien eerder dan verwacht ingeperkt zal kunnen worden. Uit de notulen bleek dat de centrale bank echter nog niet klaar is om het obligatie-opkoopprogramma van 120 miljard dollar per maand af te bouwen. Maar ze waren het er over het algemeen wel over eens dat het belangrijk is om de vermindering van aankopen voorzichtig te gaan plannen om indien nodig bij onverwachte economische ontwikkelingen, zoals een sneller dan verwacht herstel, adequaat te kunnen reageren.

Uit de notulen bleek tevens dat tijdens de volgende vergadering op 27 en 28 juli verder gesproken zal worden over het tijdstip en de wijze waarop het opkoopprogramma afgebouwd zal worden.

Tijdens de bijeenkomst op 15 en 16 juni werd conform de verwachting besloten de belangrijkste rente te handhaven/ De federal funds rate bleef daarmee zoals verwacht staan op 0,00 tot 0,25 procent. Het discontotarief werd gehandhaafd op 0,25 procent.

De grote verrassing van het rentebesluit was echter de zogeheten dot plot. Waar in maart nog geen renteverhogingen werden verwacht, signaleerde de Fed nu twee renteverhogingen in 2023. De verandering ging gepaard met een opwaartse herziening van het inflatiecijfer van 2023 van 0,1 procentpunt, waardoor de verwachting voor 2023 nu op 2,2 procent staat, terwijl het werkloosheidscijfer van 2022 ook minimaal aangepast werd.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.