Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Unibail gebeten hond

Uitgelicht: Unibail gebeten hond
2 jul 2021 om 18:46

Unibail-Rodamco-Westfield was afgelopen week de grootste daler in de AEX, ondanks een positief rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Daartegenover stond wel een negatieve visie van Société Générale op het aandeel. Unibail sloot vrijdag 1,0 procent hoger op 75,52 euro, waardoor er op weekbasis een verlies werd geleden van 4,1 procent.

Het vastgoedfonds heeft een flinke klap gehad van de coronacrisis, maar veerde in de afgelopen weken wel flink op nu de wereldeconomie herstelt van de pandemie. Het niveau van voor de crisis is evenwel niet bereikt, in tegenstelling tot de koersen van onder meer Wereldhave, Eurocommercial Properties en Vastned.

Analist Peter Schutte van IEX wees de underperformance van Unibail ten opzichte van sectorgenoten al eerder toe aan onder meer het feit dat Unibail van alle vier retailfondsen het hoogste percentage op de boekwaarde van de portefeuille heeft moeten afboeken. Daardoor zag Unibail de zogeheten loan-to-value het sterkst oplopen, zo merkte Schutte op. De analist wees op de hoge schuld van 25 miljard euro, die regelmatig geherfinancierd moet worden.

Ook het feit dat Unibail tot en met 2022 geen dividend uitkeert, speelt het aandeel niet in de kaart, aldus de analist van IEX. “De andere fondsen doen dat wel, redelijk ruim zelfs.”

“Samen met Wereldhave behoort Unibail financieel gezien tot de zwakste spelers in de sector. Bedrijfsmatig presteert het ook het minst waar het gaat om het innen van huur en de hoogte van de afboekingen”, aldus Schutte.

Ook analisten van Société Générale bleken afgelopen week niet te spreken over Unibail. Het advies voor het vastgoedfonds werd verlaagd van Houden naar Verkopen, terwijl het koersdoel van 75,80 naar 67,30 euro ging.

De analisten van Société zagen hun zorgen over de leegstand bij Unibail eerder deze maand bevestigd door een bezoek aan twee winkelcentra van Unibail in Londen.

De zakenbank verlaagde de winstramingen voor Unibail, wat tot gevolg had dat ook het koersdoel omlaag moest.

Goldman Sachs uitte zich juist positief over het aandeel en verhoogde het koersdoel afgelopen week flink van 79,00 naar 100,00 euro bij handhaving van het koopadvies. De Amerikaanse zakenbank maakt zich juist niet zo zorgen over de leegstand en houdt voor de middellange termijn rekening met een daling van de leegstand. De verwachtingen voor de inflatie en de kostenbesparingen zijn bovendien gunstiger voor Unibail. Dat wordt wel deels teniet gedaan door het verlies aan inkomsten door desinvesteringen, zo erkenden de analisten van Goldman wel. De zakenbank rekent op 8 miljard euro aan verkopen tussen 2021 en 2023. Dat was eerst 5,5 miljard euro.

In 2024 zal Unibail 62 miljoen euro aan kostenbesparingen realiseren, denkt Goldman, vooral in de VS, maar ook deels in Europa. Goldman zag zelfs ruimte om de winstraming voor de jaren na 2021 te verhogen met circa 5 procent.

Voor de maand juli zijn beleggers niet erg enthousiast over Unibail. In de maandenquête van analist Corné van Zeijl blijkt dat het vastgoedfonds onverminderd het lijstje met floppers aanvoert. “De beursexperts vinden dat beleggers bij dit aandeel te veel op de muziek vooruit zijn gelopen”, aldus Van Zeijl. Desondanks steeg het aandeel in juni wel met circa 2,5 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Ageas
    * *
  • Ahold Delhaize
    * *
  • BE20
    * *
  • BNP Paribas
    * *
  • FR40
    * *
  • Infineon
    * *
  • PORT20
    * *
  • Unibail-Rodamco-Westfield
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.