Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: nieuw record voor AEX

Uitgelicht: nieuw record voor AEX
2 jul 2021 om 19:18

De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week opnieuw records gebroken. Vrijdag sloot de AEX op 733,55 punten, goed voor een weekwinst van 0,1 procent. Bovendien heeft de hoofdgraadmeter een sterke maand juni achter de rug. De AEX steeg in juni met bijna drie procent.

De week begon afwachtend, waarmee beleggers toewerkten naar een rustig einde van de maand en het tweede kwartaal. Bovendien werd ook gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat aan het einde van de week verscheen. In april en mei viel de banengroei tegen.  

Vrijdag bleken er 850.000 banen te zijn bijgekomen in de VS. Dat was veel meer dan de ruim 700.000 die werden verwacht.

“Met deze stijging wordt niemand nerveus en is iedereen binnen het beleidsorgaan tevreden, maar er ligt nog wel een inhaalslag in het verschiet met voor de vrijetijdssector nog 2,5 miljoen banen te gaan voordat de corona-achterstand is weggewerkt. De bouwsector staat er met een daling van 7.000 banen nog altijd niet al te gunstig voor, maar als het infrastructuurplan van de regering Biden van start gaat, zul je daar op termijn wel een verbetering zien”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Aandelenmarkten zochten in juni nieuwe recordstanden op, maar deden een stapje terug na de laatste rentevergadering van de Federal Reserve, volgens beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO.

Ook de opkomst van de deltavariant van het coronavirus houdt beleggers bezig. “Ondanks het nieuws over de deltavariant denken we dat het economische herstel vooralsnog niet in gevaar zal komen, al nemen de risico’s wel toe”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Wel zijn er beduidend minder zorgen over de inflatie. De angst dat de hogere prijzen juist niet van voorbijgaande aard zijn, hield de beurzen eerder nog in bedwang. De oplopende rente zorgde voor een rotatie van groei- naar waarde-aandelen, maar nu de rente weer daalt, keren beleggers toch weer terug naar de geliefde groeisector, zo zag Fred van Deijck van Bustelberg Vermogensbeheer. Dit hielp de AEX, met een zware weging van techaandelen, vooruit. Vrijdag waren de techaandelen zelfs de koploper op het Damrak, na een meevallende ordergroei bij ASM International.

Volgens Van Deijck zagen de centrale bankiers het toch goed, dat de btw-effecten en bewegingen van de olieprijs in de inflatiecijfers een voorbijgaand karakter hebben. En dus zette de gevreesde rentestijging niet door.

Ook voor de maand juli blijven beleggers positief, al zijn ze wel wat voorzichtiger geworden, aldus analist Corné van Zeijl. Circa 28 procent van de beursexperts rekent deze maand op een koerswinst voor de AEX en 23 procent van de experts voorziet een daling, zo blijkt uit een maandelijkse enquête van Van Zeijl. “De optimisten wijzen vooral op het aanstaande cijferseizoen, dat waarschijnlijk prachtig zal zijn”, aldus Van Zeijl. “De pessimisten wijzen op een mogelijke rentestijging.”

Het muntpaar euro/dollar daalde afgelopen week. Aan het begin van de handelsweek stond het muntpaar op 1,1923, maar richting het einde van de week koerste de euro ten opzichte van de dollar op 1,1850.

Ook analisten van Maybank verwachten dat beleggers wat terughoudender worden over risicovolle activa, nu veel positieve groeicijfers zijn ingeprijsd. De greenback wordt doorgaans gezien als veilige haven.

De olieprijzen stegen op weekbasis met 1,5 procent licht. Beleggers waren vooral in afwachting van een beslissing van de OPEC en zijn bondgenoten over het al dan niet versoepelen van de productiebeperkingen. Vrijdagmiddag werd er nog druk vergaderd.

Stijgers en dalers

Afgelopen week werd Adyen 3,8 procent meer waard. Kepler Cheuvreux zette Adyen op de kooplijst. RELX won 2,7 procent en Ahold Delhaize 2,4 procent.

ASMI won 2,6 procent. De orderinstroom van ASMI lag in het tweede kwartaal van 2021 duidelijk boven de eerder afgegeven verwachtingen. Dit zei de halfgeleiderspecialist donderdag nabeurs. De omzet zal naar verwachting in lijn zijn met de eerder afgegeven prognose van 390 tot 410 miljoen euro. ING sprak van een indrukwekkende orderinstroom.

Unibail verloor afgelopen week juist 4,1 procent. Société Générale plakte een verkoopadvies op Unibail, maar Goldman Sachs zag juist ruimte voor een flinke koersdoelverhoging.

Philips en Royal Dutch Shell verloren respectievelijk 4,0 en 1,3 procent. Het aandeel Shell werd door Citi van de verkooplijst gehaald. Verder zou de energiereus volgens persbureau Reuters interesse hebben in een belang in snellaadbedrijf Ionity. Volgens één van de bronnen zouden de biedingen voor een belang van 20 tot 25 procent in Ionity oplopen van 400 tot 500 miljoen euro. Ook schreef Reuters dat Shell vermoedelijk uit een joint venture met ExxonMobil stapt in Californië.

In de AMX schoot GrandVision 13,7 procent omhoog naar 28,25 euro. EssilorLuxottica betaalt toch de volle mep voor GrandVision, zoals die was overeengekomen voorafgaand aan de coronacrisis. Aandeelhouders van EssilorLuxottica stemden dinsdag voor het plan om het belang van 76,72 procent van HAL in GrandVision te kopen voor 28,42 euro per aandeel. HAL won 6,9 procent en ontving na het doorgaan van de verkoopdeal tegen de oude voorwaarden verschillende koersdoelverhogingen.

Het Poolse Inpost won 5,6 procent na een positief analistenrapport van Berenberg.

Air France-KLM leverde juist 4,2 procent in en Basic-Fit 2,6 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde afgelopen week het advies voor Basic-Fit van Kopen naar Houden, maar het koersdoel ging wel omhoog naar 40,00 euro. Kepler denkt dat de potentie van Basic-Fit op lange termijn inmiddels is ingeprijsd, wijzend op de recente rally in het aandeel, waardoor een koopadvies niet langer gerechtvaardigd is.

ABN AMRO was de sterkste daler in de AMX met een verlies van 4,8 procent.

Onder de kleinere fondsen won Accell 8,1 procent en Vivoryon Therapeutics 28,8 procent. De overeenkomst van Vivoryon met Simcere richt zich op de ontwikkeling en commercialisering van medicijnen voor de behandeling van Alzheimer in China. Vivoryon zal hiervoor een niet nader genoemde vooruitbetaling ontvangen, naast mogelijke mijlpaalbetalingen. Dit kan in totaal oplopen tot 565 miljoen dollar. Vivoryon verwacht dat dankzij een deal met Simcere de huidige kaspositie toereikend is tot minstens het tweede kwartaal van 2023, hetgeen drie kwartalen langer is dan waar eerder rekening mee werd gehouden.

Vastned en Lucas Bols verloren 3,3 en 3,7 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.