AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 28 juni 2021 19:01

Europese beurzen lager de dag uit

In dit artikel vind u onder andere informatie over: FR40, PORT20,

De aandelenmarkten in Europa stonden maandag onder druk en verloren met name in de middaghandel terrein. De Stoxx Europe 600 index daalde uiteindelijk 0,6 procent bij een slot van 454,94 punten. De Duitse DAX verloor 0,3 procent op 15.554,18 punten, de Franse CAC 40 daalde 1,0 procent tot 6.558,02 punten en de Britse FTSE 100 leverde 0,9 procent in op 7.072,97 punten.

De beurzen scherpten vorige week nog records aan, waardoor beleggers maandag wat voorzichtig zijn geworden, zo zag marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Beurzen wereldwijd vonden sinds halverwege mei de weg omhoog, geholpen door het zicht op een robuust economisch herstel, de lage rentestanden en het vooruitzicht op meer fiscale steunmaatregelen. Sommige beleggers zijn evenwel bezorgd dat de beurzen een onrustige periode tegemoet gaan na signalen dat de groei mogelijk een piek heeft bereikt. Ook zijn er zorgen over de inflatie en het monetaire beleid.

"Het economisch herstel heeft nog een lange weg te gaan, maar de groei is al zeer sterk", aldus strateeg Frank Øland van Danske Bank. "Maar waarschijnlijk is de piek in de groei van de Amerikaanse economie inmiddels bereikt, waardoor macrocijfers minder indruk zullen maken en dat kan een probleem zijn", aldus de strateeg.

Danske Bank bracht zijn positie in Amerikaanse aandelen terug en kocht meer Europese aandelen, omdat de bank van mening is dat het economisch herstel in Europa op hoog tempo doorgaat, aldus Øland.

Diverse analisten verwachten een rustige week in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. In april en mei viel de banengroei tegen.

"Verschillende elementen kunnen dit enigszins vreemde verloop van de arbeidsmarkt verklaren.[...] Als deze tijdelijke fenomenen inderdaad dé verklaring zijn, dan is de kans klein dat er vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt een loon-prijsspiraal op gang komt", aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Mocht het arbeidsaanbod echter een structurele klap hebben gekregen, dan kan het plaatje veranderen, volgens de econoom.

Voor juni wordt een banengroei van 683.000 verwacht. Ook zal deze week worden gekeken naar consumentenprijzen uit de eurozone om te zien of de inflatie wereldwijd daadwerkelijk verder aantrekt.

De beurzen zullen sterk blijven presteren, als beleggers vertrouwen houden dat de inflatiestijging zal afnemen en dat de obligatierentes relatief laag blijven, aldus CIO Edward Park van Brooks Macdonald. "Beleggers hebben de keuze om geld te verliezen op de obligatiemarkten na inflatie, om geld minder waard te zien worden op hun spaarrekening of om geld te steken in risicovollere beleggingen."

De euro/dollar noteerde maandag rond het slot op 1,1930. De prijs van een vat West Texas Intermediate daalde onder de 74 dollar. Later deze week houdt de OPEC zijn maandelijkse vergadering met bondgenoten om te praten over de bestaande productie-afspraken.

Bedrijfsnieuws

CEO Marco Gobbetti gaat na vijf jaar weg bij Burberry Group, omdat hij ander werk heeft gevonden waardoor hij meer bij zijn gezin in Italië kan zijn. Dat maakte het Britse modebedrijf maandag bekend. Gobbetti blijft naar verwachting tot eind dit jaar bij het bedrijf, dat op zoek gaat naar een opvolger. Het aandeel Burberry daalde 8,7 procent.

Nokia steeg 5,8 procent in Helsinki nadat Goldman Sachs een koopadvies op het aandeel plakte.

Het nieuwe verbod in Zuid-Afrika op de verkoop van alcohol als gevolg van het oplaaiende coronavirus is een tegenvaller voor de brouwers AB InBev en Heineken. Dit stelden analisten geraadpleegd door ABM Financial News. Het aandeel Heineken sloot maandag 0,1 procent hoger en AB InBev dook 1,6 procent in het rood.

De chipsector zal niet eerder dan in 2023 weer op een gezond niveau zitten, zo verwacht topman Pat Gelsinger van Intel. De economische heropleving na de coronacrisis leidt tot een sterke vraag naar chips, terwijl door alle lockdowns ook de digitalisering is versneld. Onder meer de automobielindustrie en fabrikanten van consumentenelektronica kampen met tekorten.

In Frankfurt stonden de aandelen van autofabrikanten als BMW en Daimler onder druk, met verliezen van gemiddeld 2 procent.

In Parijs leverde Unibail-Rodamco-Westfield 5 procent in. Unibail werd door Société Générale op de verkooplijst gezet.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden rond het slot in Amsterdam verdeeld, met een overtuigende plus voor de Nasdaq en minnen voor de Dow Jones index en S&P 500.


De koers van het aandeel FR40 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 0,00 en op zijn laagst 0,00. Het aandeel had een slotkoers van 0,00.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 5.799,44 en op zijn laagst 5.591,09. Het aandeel had een slotkoers van 5.769,33.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

maart 20, 2023

Macroflits: Komt er een bankencrisis?

maart 20, 2023

Onrust financiële sector houdt aan | 20 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
20 mrt 12:46 Redactie

Hierom dalen banken ondanks de reddingen

17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel