Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: overnameprijs GrandVision weer op tafel

Uitgelicht: overnameprijs GrandVision weer op tafel
25 jun 2021 om 20:20

De overname van GrandVision door EssilorLuxottica zal waarschijnlijk wel doorgaan. Dit blijkt uit een rondgang van ABM Financial News onder analisten en bankiers.

“Essilor heeft altijd gezegd de deal te willen sluiten”, aldus analist Robert Jan Vos van ABN AMRO Oddo. Inmiddels is de financiering op orde en zijn alle goedkeuringen van de toezichthouders binnen. Ook zou er al een begin zijn gemaakt met de verkoop van winkels, zoals de Europese Commissie eist van het fusiebedrijf.

Het overnameproces, inclusief alle voorbereidingen, duurt al zo lang, klonk het tijdens de rondvraag. Ook zou Essilor aan zijn eigen aandeelhouders hebben laten weten het proces door te willen zetten. Die levert immers veel synergievoordelen op, net als destijds het geval was toen Essilor en Luxottica in 2018 samen gingen.

“De rationale achter de overname van GrandVision staat nog steeds als een huis”, vindt analist Martin Crum van IEX.

Dat een arbitrageprocedure een tegenvaller werd voor HAL, was vermoedelijk niet verwacht. Dit zal Essilor zeker trachten uit te buiten door een korting te eisen. “De uitspraak geeft EssilorLuxottica munitie voor heronderhandeling”, schreef analist Joren Van Aken van Degroof Petercam. Hij meent dat de koper daarbij een vrij sterke positie heeft.

Volgens bronnen van persbureau Reuters bereidt Essilor inmiddels een rechtszaak tegen GrandVision voor.

“De uitkomst van de arbitragezaak bevestigde wat EssilorLuxottica al die tijd al heeft gezegd, namelijk dat het bestuur van GrandVision met opzet de voorwaarden van de overnamedeal schond”, aldus een bron tegenover Reuters. Dit betekent dat Essilor de deal kan laten schieten zonder een vergoeding, een zogeheten break up fee, te hoeven betalen.

“De volgende stap voor EssilorLuxottica is de voorbereiding van juridische actie tegen GrandVision en zijn bestuur voor een vergoeding van de geleden schade.” De bron ging tegenover Reuters niet in op de hoogte van de geleden schade.

De vraag is volgens analisten of een hoge korting wel terecht is, gezien het snelle herstel na de eerste coronaklap. En dat herstel kan Essilor ook zien in de eigen boeken, daarvoor hebben ze die van GrandVision eigenlijk nauwelijks nodig.

Daarbij is de huidige waardering van GrandVision volgens ABN AMRO “niet heel ver boven de stand alone waarde”. De vraag is dus hoe graag HAL van zijn belang af wil.

Dat Essilor tracht voor minder dan 7,2 miljard euro GrandVision in te lijven, verrast niet. De vraag is: met welke korting kunnen koper en verkoper beide leven?

Een korting van 1 miljard euro, zoals die in de Italiaanse media werd genoemd, komt volgens Vos neer op een overnamesom van 24,50 euro. Vooralsnog staat de overnameprijs op 28,42 euro en sloot het aandeel op de Amsterdamse beurs vrijdag op 24,85 euro en daarmee op weekbasis bijna 9 procent lager. HAL daalde deze week bijna 6 procent.

Crum houdt rekening met een verlaagd bod van circa 26 euro.

Vos van ABN AMRO verwacht niet dat HAL erg toeschietelijk zal zijn om een bedrag lager dan de stand alone waarde te accepteren, “want dan verkoop je de assets op of onder marktwaarde en dat is in een overnamescenario natuurlijk niet de bedoeling. Essilor kan immers waarde toevoegen door het creëren van synergievoordelen.”

Ook Van Aken denkt dat HAL niet te veel zal buigen voor Essilor.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers HAL Trust

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.