Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verdeeld slot Wall Street

Verdeeld slot Wall Street
17 jun 2021 om 22:09

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn donderdag verdeeld gesloten. De S&P 500 daalde een fractie tot 4.221,86 punten en de Dow Jones index verloor 0,6 procent tot 33.823,45 punten. De Nasdaq steeg 0,9 procent bij een slot van 14.161,35 punten.

Beleggers bleven ook donderdag bezig met het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond, waarbij de ‘dot plot’ wees op twee renteverhogingen in 2023 in plaats van nul. Een poging van voorzitter Jerome Powell om de veranderingen in de dot plot te bagatelliseren met de opmerking dat deze met een korreltje zout genomen moest worden, bleek niet overtuigend genoeg.

“Alles bij elkaar genomen, is de toon van de Fed veel agressiever dan in de consensus werd verwacht”, zei marktanalist Thomas Simons van Jefferies.

“De belangrijkste boodschap is dat we hier niet voor altijd zullen blijven”, vulde analist Florent Pochon van Natixis aan. “De Fed wilde echt van de huidige periode en het sterke momentum gebruik maken om het signaal af te geven dat het klaar is om te normaliseren, maar de centrale bank ligt een moeilijke taak in het verschiet als ze een nieuwe taper-tantrum willen vermijden”, aldus Pochon.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 37.000 naar 412.000, terwijl de markt rekende op een daling tot 360.000 aanvragen.

De Philadelpia Fed-index is in juni gedaald van 31,5 naar 30,7, waar de markt rekende op een indexniveau van 30,0. Een positieve stand van de Philadelphia Fed index betekent dat een meerderheid van de ondernemers een groei van de bedrijvigheid verwacht.

De leidende indicatoren stegen in mei met 1,3 procent, net als een maand eerder.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,1905. Door de sterkere dollar kwam de olieprijs onder druk te staan. Bij een settlement van 71,04 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,5 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden onder druk, na de winsten van woensdag. JPMorgan, Morgan Stanley en Goldman Sachs verloren zo’n 3 procent.

Het coronavaccin van CureVac blijkt minder effectief dan gehoopt, met een effectiviteit van 47 procent tegen de ziekte. Dat blijkt uit een tussentijdse analyse van de resultaten van een klinisch onderzoek door de Duitse farmaceut met een notering aan de Nasdaq. Het aandeel verloor 39 procent van zijn waarde.

Kroger boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 140 miljoen dollar, ofwel 0,18 dollar per aandeel, op een omzet van 41,3 miljard dollar. De aangepaste winst bedroeg 1,19 dollar per aandeel. Daarmee presteerde Kroger dan beter dan verwacht. Ook verhoogde de Amerikaanse supermarktketen de outlook voor dit jaar en kondigde het een aandeleninkoopprogramma aan. Het aandeel steeg 4,2 procent.

Ford daalde 1,8 procent, nadat de Amerikaanse autoproducent meldde dat de aangepaste EBIT in het tweede kwartaal van 2021 aanzienlijk hoger zal uitvallen dan een jaar geleden en ook de eigen verwachtingen overtreft. De fabrikant boekte vorig jaar in het tweede kwartaal een aangepast EBIT-verlies van 1,9 miljard dollar. 

CEO Satya Nadella van Microsoft zal ook de rol van bestuursvoorzitter op zich nemen. Het aandeel steeg 1,4 procent.

Blackstone heeft een bod gedaan op Soho China, een exploitant van commercieel vastgoed, van 3,05 miljard dollar. Het aandeel verloor 1,4 procent.

Verve Therapeutics maakte donderdag zijn debuut op Wall Street. Het aandeel steeg 68 procent bij een uitgifteprijs van 19 dollar.

Adobe komt nabeurs met kwartaalcijfers. Het aandeel sloot in aanloop naar de publicatie 1,5 procent hoger.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.