Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: financials aan kop in AEX na rentebesluit Fed

Beursupdate: financials aan kop in AEX na rentebesluit Fed
17 jun 2021 om 10:44

De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend lager, waarbij de financials wel de weg omhoog vonden na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdagavond. Richting de klok van elf uur daalde de AEX met 0,7 procent tot 728,75 punten. 

Een meerderheid van de beleidsmakers van de Fed voorziet dat er voor eind 2023 al twee renteverhogingen zijn geweest. 

“Hoewel de markt deze verhogingen voor eind 2023 al had ingeprijsd, klonk het bericht van de Fed toch iets scherper anti-inflatie dan de meeste beleggers hadden gehoopt”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Ook werd eventuele ’tapering’ besproken door de Fed.

“Veel analisten hadden al verwacht dat de Fed gesprekken zou voeren over de plannen om het opkoopprogramma af te bouwen, maar de centrale bank gaf hierover zeer weinig aanwijzingen”, aldus analisten van SEB. 

“Er zal wat liquiditeit uit de markt stromen, waardoor beurzen wereldwijd een stap terug zullen doen, maar de koersval zal niet omvangrijk zijn gezien de Fed niet ineens fors op de rem zal trappen”, aldus analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote.

Het effect van de Fed-uitspraken bleef evengoed redelijk beperkt op de Europese aandelenmarkten, al trokken financials wel de kar op de verwachting dat de rentes omhoog gaan. 

Strateeg Quincy Krosby van Prudential zag dat de Amerikaanse beurzen woensdag wel flink terugliepen en dat de tienjaarsrente wat steeg na het rentebesluit van de Fed. “Een deel van de verliezen werd weer ingelopen, maar de conclusie is dat de boodschap meer hawkish was dan waar de markt op rekende”, aldus Krosby.

Het muntpaar euro/dollar liet een vrij forse beweging zien. De oplopende Amerikaanse renteverwachting ging hand in hand met een aansterkende dollar. Voorafgaand aan het rentebesluit noteerde de euro/dollar op 1,2120, terwijl er vanochtend een stand van 1,1946 op de borden stond. 

De olieprijzen koersten 0,6 procent lager

Beleggers hebben vandaag onder meer nog oog voor de inflatie in de eurozone in mei en de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen na het rentebesluit de financials aan kop. Aegon, ING, ASR en NN wonnen 0,8 tot 3,2 procent. Technologie gaf juist terrein prijs. Just Eat Takeaway.comnoteerde met een verlies van 3,0 procent onderaan, gevolgd door ASMI en Adyen met verliezen van ongeveer 2,5 procent. 

In de AMX won ABN AMRO 3,0 procent. Galapagos verloor 2,2 procent en Corbion 2,6 procent. 

In de AScX won Van Lanschot Kempen 2,0 procent. Sif verloor 1,6 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.