Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen eindigen overwegend hoger

Europese beurzen eindigen overwegend hoger
15 jun 2021 om 19:08

De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend hoger gesloten in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve dat woensdagavond naar buiten komt.  

De brede STOXX Europe 600 index sloot met een winst van 0,11 procent op 458,81 punten. De Duitse DAX won 0,36 procent tot dik 15.729 punten. De Franse CAC 40 klom 0,35 procent tot ruim 6.639 punten. De Britse FTSE steeg  0,36 procent naar 7.172 punten.

Het Amerikaanse rentebesluit wordt woensdagavond om acht uur gepubliceerd, gevolgd door een toelichting door voorzitter Jerome Powell. Ook staan er nieuwe ramingen en de ‘dot plot’ klaar.

“Er lijkt een rotsvast vertrouwen bij beleggers dat de Fed in deze beleidsvergadering nog niet zal spreken over mogelijke ’tapering’ en de geldkraan in de VS nog geruime tijd open zal houden”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Mocht er toch een signaal komen van een verwachte renteverhoging in 2023, bijvoorbeeld in de ‘dot plot’ van renteverwachtingen van beleidsmakers, dan kan dit gunstig uitpakken voor de Amerikaanse dollar, stelde TD Securities.

Van de economische cijfers uit de Verenigde Staten vandaag, waren vooral de detailhandelsverkopen in mei van belang. Deze lieten een daling zien van 0,6 procent, maar nog wel forse groei op jaarbasis. De Amerikaanse beurzen zakten in het rood na het licht tegenvallende cijfer.

De Amerikaanse industriële productie bleek iets sterker dan verwacht in mei, met 0,8 procent groei. De producentenprijzen stegen ook 0,8 procent, waar 0,5 procent was voorzien.  De bedrijfsvoorraden namen zoals verwacht in april iets af, en het vertrouwen bij Amerikaanse huizenbouwers bleef sterk in juni. De Empire State-index, voor de bedrijvigheid in de staat New York, zakte in juni verder na een piek in april, maar bleef positief.

De Amerikaanse president Joe Biden sprak dinsdag met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. De leiders publiceerden een verklaring over een hernieuwd transatlantisch partnerschap, nadat de betrekkingen onder de vorige Amerikaanse president Donald Trump wat waren bekoeld.

Ook werd een jarenlang conflict over overheidssubsidies voor Airbus en Boeing opgelost. De EU en de VS kwamen onder meer overeen om importheffingen ter waarde van 11,5 miljard dollar voor een periode van vijf jaar op te schorten. 

Olie noteerde dinsdag hoger. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het groen op 71,69 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 73,73 dollar werd betaald, een stijging van 1,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2128. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2121 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Airbus won 0,7 procent na het akkoord tussen de EU en VS over verstrekte subisies aan Airbus en Boeing.

Energie-aandeel Shell kon 1,4 procent bijschrijven, nadat het aandeel maandag ook al een sterke stijging liet zien. Ook BP en Total stegen, maar veel minder sterk.

Deutsche Lufthansa overweegt een kapitaalverhoging om in te kunnen spelen op een herstel in de luchtvaartsector. Dit maakte de Duitse luchtvaartmaatschappij maandagavond laat bekend met de presentatie van de doelen voor 2024. Het aandeel eindigde 3,2 procent lager.

H&M heeft in het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet flink zien herstellen en zag de opwaartse trend begin juni doorzetten. Vergeleken met dezelfde periode in 2019, dus voordat de coronacrisis toesloeg, was er sprake van een plus van 2 procent. Het aandeel verloor 3,7 procent.

Modehuis Inditex was een sterke daler in Madrid, en sloot 2,3 procent lager. 

In Frankfurt steeg Siemens 2 procent. In Parijs werden de stijgers aangevoerd door Air Liquide dat 2,6 procent won. Staalreus Arcelor Mittal verloor 4 procent. Ook mijnbouwer Anglo American daalde in Londen 3,7 procent.

Luxe-namen LVMH, Oréal en Kering stonden in Parijs bij de stijgers.

Volkswagen verloor op de Duitse beurs 0,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag rond sluitingstijd in Europa op verlies. De S&P 500 index daalde 0,4 procent, technologiebeurs Nasdaq zakte 0,4 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.