Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen licht hoger gesloten

Europese beurzen licht hoger gesloten
14 jun 2021 om 19:01

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag in het overwegend groen gesloten. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 458,32 punten, de Duitse DAX verloor nipt 0,1 procent op 15.673,64 punten, de Franse CAC 40 ging 0,2 procent hoger op 6.616,35 punten en de Britse FTSE 100 won eveneens 0,2 procent op 7.146,68 punten.

De Europese beurzen scherpten nieuwe records aan, waarbij de inflatiezorgen verder naar de achtergrond verschoven.

“De overduidelijke indruk van de laatste paar dagen lijkt dat de obligatiemarkten en beleggers in het algemeen het verhaal van de Federal Reserve beginnen te geloven”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson doelt hiermee op uitspraken van de Amerikaanse centrale bank dat de huidige hoge inflatieniveaus tijdelijk zijn.

Hewson zag dat berichten over het mogelijke uitstel van verdere versoepelingen in de huidige coronalockdown in het Verenigd Koninkrijk voor wat druk op luchtvaartaandelen zorgt. British Airways-eigenaar International Airlines Group leverde meer dan 4 procent in en in Amsterdam verloor Air France-KLM een meer bescheiden 1,4 procent.

“De aandelenmarkten blijven rond recordstanden koersen”, zo ziet ook investment manager Salman Baig van Unigestion. “We denken dat er meer ruimte is voor een verdere stijging. We zien duidelijke signalen dat het economisch herstel duurzaam is”, aldus Baig.

Alle aandacht zal deze week gaan naar het rentebesluit van de Federal Reserve. “Hoewel analisten van mening zijn dat de centrale bank geen aanpassingen zal doen in het monetaire beleid en zal vasthouden aan de dovish opvattingen over de economie, kunnen de voorspellingen voor de inflatie, rentes en economische outlook de markten wel van de wijs brengen”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

“Op de obligatiemarkten verwacht men dat de Fed zal herhalen dat het accommoderende beleid gepast is in het huidige macro-economische klimaat en dat het te vroeg is voor de Fed om te gaan taperen”, aldus Aslam.

De Duitse tienjaarsrente noteerde maandag licht hoger op 0,25 procent negatief en de Amerikaanse variant op 1,50 procent positief.

In aanloop naar het rentebesluit er nog wat Amerikaanse macro-economische cijfers naar buiten, waaronder data over de detailhandelsomzet en de industriële productie. “Als deze cijfers zwakker dan verwacht zijn, dan kan dat de dollar onder druk zetten”, zo voorzien analisten van Commerzbank.

“Gezien de sterk aangetrokken cijfers in de voorgaande maand, zal het momentum inmiddels significant zijn afgenomen”, zo voorziet strateeg Thu Lan Nguyen van de Duitse bank. “Fiscale stimuleringsmaatregelen worden wat afgebouwd en bedrijven lopen tegen de nodige uitdagingen aan”, aldus de strateeg.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen licht hoger op 1,2123. Een vat WTI-olie steeg 0,7 procent en handelde op 71,45 dollar.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De industriële productie in de eurozone steeg in april met 0,8 procent op maandbasis, waar een plus van 0,3 procent was voorzien. Op jaarbasis steeg de productie met ruim 39 procent en ook dit was boven verwachting.

Bedrijfsnieuws

Vanochtend kondigde Philips aan nog eens een last van 250 miljoen euro te nemen, bovenop de al eerder aangekondigde 250 miljoen euro vanwege problemen met zijn beademingsapparaten. Ondanks deze extra last zag Philips geen reden om de outlook voor dit jaar aan te passen. Andere divisies vangen de tegenwind op, aldus het bedrijf. De grotere tegenvaller is vooral een tik voor het sentiment, aldus analist Marc Hesselink van ING. Het aandeel Philips daalde meer dan 4 procent.

De Braziliaanse belastingdienst eist ruim 2 miljard euro van Unilever in verband met een reorganisatie van het bedrijf in 2001. Dit meldde het NRC Handelsblad op basis van het jaarverslag van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern. Volgens de belastingdienst was de reorganisatie van de Braziliaanse tak van Unilever bedoeld om belastingen te ontlopen. De claim is inmiddels opgelopen tot ruim 2 miljard euro. Volgens Unilever kan het enkele jaren duren tot er een definitieve uitspraak is, meldde de krant. Er zouden daarnaast nog diverse andere rechtszaken lopen in Brazilië, schreef het NRC, met claims tot 650 miljoen euro. Het aandeel steeg een half procent.

Clariant heeft met de verkoop van zijn divisie Pigments zijn desinvesteringsprogramma voltooid. Dit liet het Zwitserse bedrijf maandagochtend weten. Over de verkoop van de betreffende tak werd een akkoord bereikt met een consortium van Heubach Group en SK Capital Partners. Wel zal Clariant een belang van circa 20 procent behouden. Het aandeel verloor bijna een procent.

Royal Dutch Shell bestudeert plannen om zijn schaliebelangen in Texas af te stoten. Dit schreef persbureau Reuters op basis van bronnen. De mogelijke verkoop zou betrekking hebben op een deel of de gehele positie van Shell in het Amerikaanse Permian Basin, grotendeels gelegen in Texas, dat vorig jaar goed was voor ongeveer 6 procent van de totale olie- en gasproductie van het Brits-Nederlandse bedrijf. Volgens de bronnen zou het gehele belang meer dan 10 miljard dollar waard zijn. Het aandeel Shell steeg bijna 3 procent, ook omdat de olieprijs hoger noteerde. Total en BP wonnen zo’n 1 tot 2 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het Europese slot noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend lager. Alleen de Nasdaq kleurde groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.