Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: winststijging door Prosus verwacht

Update: winststijging door Prosus verwacht
11 jun 2021 om 07:38

Prosus verwacht over heel het boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2021, een hogere winst te hebben behaald. Dit maakte de investeerder met een notering op het Amsterdamse Damrak donderdag bekend.

De zogeheten headline winst per aandeel steeg vermoedelijk met 106 tot bijna 113 procent, denkt Prosus, en de kernwinst per aandeel met ruim 41 tot bijna 48 procent. Die laatste winstgraadmeter acht Prosus zelf de beste manier om de ontwikkelingen bij het bedrijf te kunnen beoordelen.

Ondanks de impact van de pandemie en de daarmee samenhangende onzekerheid voor het bedrijf, kon Prosus profiteren van “een versnelling in de digitale transformatie en groeitrends van elk van onze sectoren”, aldus het bedrijf.

Prosus komt op 21 juni aanstaande met gedetailleerde jaarcijfers.

Aandeelhoudersrevolte

Ondanks de imposante groeicijfers zijn grote aandeelhouders van Prosus niet tevreden. Woensdag ontving Prosus een brief ondertekend door 36 Zuid-Afrikaanse vermogensbeheerders, waaronder de grootste aandeelhouder van moederbedrijf Naspers, The Public Investment Corporation, waarin hun ongenoegen werd verwoord, aldus Afrikaanse media.

Kernprobleem is de structurele onderwaardering van Prosus ten opzichte van de waarde van de verschillende belangen. Ofwel, de waarde van de verschillende onderdelen is veel hoger dan de waardering van Prosus op de beurs, aldus de klagende vermogensbeheerders.

Het grote belang in de beursgenoteerde Chinese groeibriljant Tencent is al tot circa 30 procent meer waard dan de totale beurswaarde van Prosus.

Prosus maakte vorige maand bekend de onderwaardering te willen verkleinen door de overname van bijna de helft van de uitstaande aandelen van zijn moederbedrijf, het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers. Door deze transactie verdubbelt het economische belang van de vrij verhandelbare aandelen Prosus en het bedrijf wordt hierdoor direct één van de top 20 bedrijven in de Stoxx 50 Index, met een marktwaarde van de free float van meer dan 100 miljard dollar. 

Indexvolgers worden dan gedwongen meer aandelen te kopen. Ook een aandeleninkoopprogramma moet de koers ondersteunen.

De aandeelhouders bestempelen de constructie echter als complex en onpraktisch en zij geloven niet dat hierdoor de korting zal verminderen. Ook uiten zij kritiek op het beloningssysteem voor het management, dat grotendeels wordt bepaald door de ontwikkelingen bij Tencent. En daar hebben zij volgens de aandeelhouders niet eens invloed op.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.