Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB handhaaft rente

ECB handhaaft rente
10 jun 2021 om 13:49

De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform de verwachting de rentes ongemoeid gelaten en ook het opkoopprogramma van obligaties gehandhaafd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

De belangrijkste beleidsrente bleef daarmee staan op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente werd gehandhaafd op 0,50 procent negatief.

Het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme bleef eveneens onaangeroerd op 1.850 miljard euro met een looptijd tot ten minste eind maart 2022 en in ieder geval totdat de centrale bank van mening is dat de coronacrisis voorbij is.

Bij het vorige rentebesluit herhaalde de ECB zijn streven de aankopen onder PEPP in het tweede kwartaal in een aanzienlijk hoger tempo te laten plaatsvinden in vergelijking met de eerste maanden van dit jaar om de financiële condities gunstig te houden. Deze verklaring werd ook donderdag herhaald.

De aantrekkende economie en de stijgende inflatie hebben de steeds sterkere vraag om het obligatieaankoopprogramma terug te draaien recent echter aangewakkerd. 

De markt hoopt tijdens de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde volgend op het rentebesluit antwoord te krijgen op de vraag wat de centrale bank met zijn obligatieopkoopprogramma gaat doen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.