Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bazels Comité wil stevige bankenbuffer voor bitcoin

Bazels Comité wil stevige bankenbuffer voor bitcoin
10 jun 2021 om 12:27

Banken moeten zeer ruime kapitaalbuffers gaan aanhouden om risico’s van beleggingen in bitcoin en andere risicovolle cryptomunten af te dekken. Dat blijkt uit een voorstel dat donderdag werd gepubliceerd door de  toezichthouder voor de bankensector, het Bazels Comité.

Volgens de in Zwitserland gevestigde instelling, die de internationale regelgeving voor banken ontwikkelt, kan de snelle groei van cryptobeleggingen en aanverwante diensten problemen veroorzaken voor de financiële stabiliteit en leiden tot hogere risico’s bij banken.

Voor de groep met risicovolle cryptomunten, waaronder bitcoin, stelt het Comité een risicoweging voor van 1250 procent. Als een bank een buffer van 8 procent van de risicogewogen activa moet aanhouden als eigen vermogen om verliezen op een belegging te kunnen opvangen, dan wordt die buffer voor een bitcoin 100 procent van de waarde van de bitcoin.

Voor andere beleggingen, zoals hypotheken en bedrijfsleningen zit de risicoweging doorgaans ergens tussen 20 procent en 150 procent.
 
“De toepassing van de risicoweging van 1250 procent zou garanderen dat het risico-gebaseerd kapitaal dat banken moeten aanhouden tenminste even veel waard is als hun blootstelling aan cryptoassets van de tweede groep”, aldus het document.

Voor cryptomunten met veiliger kenmerken, in het document aangeduid als de eerste groep, zouden meer traditionele bufferregels komen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers BPOST Sa

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.