Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: nieuwe strategie Ageas stelt teleur

Uitgelicht: nieuwe strategie Ageas stelt teleur
4 jun 2021 om 18:59

Ageas heeft afgelopen week zijn nieuwe strategie voor de komende jaren gepresenteerd, en deze werd niet erg enthousiast ontvangen. 

Het aandeel sloot de week af op 49,74 euro, een koersdaling van 6,4 procent op weekbasis. Daarbij dient wel aangetekend te worden dat het aandeel ook ex-dividend noteerde.

De nieuwe doelstellingen van Ageas leverden geen grote verrassingen op, aldus KBC Securities. “Centraal in het scenario stond de toenemende kracht van Ageas om de Aziatische winst te vergroten”, aldus het beurshuis. 

In het algemeen was de toon van de presentatie positief, vonden de kenners van zakenbank Berenberg. Ageas heeft aantrekkelijke nieuwe doelstellingen voorgesteld, oordeelden de deze analisten. 

Ageas wil de komende drie jaar de winst per aandeel met gemiddeld 6 tot 8 procent laten groeien. Dit zal volgens KBC Securities een winst van 1,1 tot 1,2 miljard euro tegen 2024 moeten opleveren.

Verder is de verzekeraar ook van plan cumulatief 1,5 miljard tot 1,8 miljard euro aan dividend uit te keren. Volgens Kepler Cheuvreux komt dit neer op een dividendrendement van 5 tot 6 procent per jaar. 

In elk land wil Ageas marktaandeel winnen, met een focus op Azië. Ongeveer de helft van de nettowinst van de verzekeraar zal eind 2024 uit het Verre Oosten komen, tegenover 40 procent in 2021, aldus Berenberg. De Aziatische markten leveren wel een lager rendement op dan Europa, benadrukte de zakenbank.

Met het oog op de kansen in digitalisering gaat de verzekeraar 200 tot 320 miljoen investeren in ecosystemen en de zogeheten platformeconomie. Voor verdere groei kijkt het bedrijf naar kansen in gezondheidszorg, bescherming, digitale platforms en herverzekering.

Ageas wil daarbij een solvabiliteitsratio van 175 procent handhaven, terwijl de kosten en claims bij het niet-leven-bedrijf op minder dan 95 procent van de premie-inkomsten dienen te zijn. 

Daarnaast heeft de verzekeraar ook niet-financiële doelstellingen gepresenteerd, onder andere voor de Net Promotor Score, een tevredenheidsscore voor klanten en werknemers die veel financiële instellingen gebruiken. Ageas wil hiermee tot de beste 25 procent van zijn sector behoren.

Ook heeft het bedrijf acht duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd. Er moet 10 miljard euro worden geïnvesteerd in de transitie naar een duurzamere wereld. De beleggingsportefeuille moet uiterlijk in 2050 geheel CO2-neutraal zijn. En voor wat betreft het aandeel vrouwen in het hogere management heeft Ageas de ambities aangescherpt.

Met de strategie is het inkopen van eigen aandelen niet langer vanzelfsprekend, maar is dit optioneel geworden. Dit is ook de voornaamste reden waarom ABN AMRO Oddo het aandeel van de kooplijst haalde. 

De nadruk ligt volgens Kepler Cheuvreux en KBC Securities eerder op fusies en overnames, die tot een versnelling van de bestaande activiteiten zullen moeten leiden.

“Beleggers moeten geen jaarlijks, quasi automatische inkoopprogramma’s verwachten”, aldus KBC. 

Berenberg is wel van mening dat de totale cash die in de komende drie jaar terug naar de aandeelhouders zal stromen tot 3 procent hoger zal kunnen liggen in vergelijking tot de oude strategie. 

Wel benadrukte KBC dat in 2021 nog wél een inkoopprogramma aangekondigd zal worden, aangezien de oude strategie tot het einde van dit jaar geldt. Berenberg verwacht dat Ageas in augustus een inkoopprogramma ter waarde van 150 miljoen euro zal presenteren. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ageas

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.