Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese toezichthouders openen mededingingsonderzoeken naar Facebook

Europese toezichthouders openen mededingingsonderzoeken naar Facebook
4 jun 2021 om 12:06

De Europese Commissie en de Britse toezichthouder Competition and Markets Authority openen beide een formeel mededingingsonderzoek naar Facebook. Dit werd vrijdag bekend.

Het social media bedrijf heeft mogelijk Europese regels geschonden door advertentiegegevens te gebruiken van adverteerders om met hen te concurreren op markten waar Facebook zelf actief is, zoals rubrieksadvertenties.

Het formele onderzoek zal ook beoordelen of Facebook zijn online advertentiedienst ‘Facebook Marketplace’ koppelt aan zijn sociale netwerk, wat ook in strijd is met de EU-mededingingsregels.

Na een voorlopig onderzoek vreest de Commissie dat Facebook de concurrentie voor de online-advertentiediensten kan verstoren. Facebook zou bijvoorbeeld nauwkeurige informatie over gebruikersvoorkeuren van advertentieactiviteiten van concurrenten kunnen ontvangen en dergelijke gegevens kunnen gebruiken om Facebook Marketplace aan te passen, volgens de Commissie.

Eurocommissaris Margrethe Vestager wees erop dat maandelijks bijna 3 miljard mensen en bijna 7 miljoen bedrijven gebruik maken van advertenties op Facebook.

Het openen van een formeel onderzoek betekent niet dat Facebook uiteindelijk ook schuldig wordt bevonden.

“De Europese Commissie zal trachten nauw samen te werken met de CMA naarmate de onafhankelijke onderzoeken zich ontwikkelen”, zei de Commissie vrijdag in een toelichting.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Meta Platforms

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.