Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street sluit verdeeld

Wall Street sluit verdeeld
1 jun 2021 om 22:41

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten, nadat eerdere winsten verdampten, na cijfers die wezen op een aantrekkende Amerikaanse industrie, die echter kampt met tekorten aan arbeid en grondstoffen.

De S&P 500 index sloot 0,05 procent lager op 4.202,04 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent tot 34,575 punten en de Nasdaq eindigde 0,1 procent lager, nabij 13,736 punten.

Eerder op de dag stonden de drie indices nog op winst. Vrijdag sloot Wall Street nog licht hoger, hoewel beleggers terughoudend waren richting het lange weekend, met een beursloze dag op maandag vanwege Memorial Day. Voor de S&P500 was het op twee na de hoogste slotstand ooit. 

De inkoopmanagersindices voor de Amerikaanse industriesector waren goed dinsdag. Het cijfer van ISM trok verrassend sterk aan tot 61,2 waar een vrijwel stabiel niveau van 60,5 was voorzien. Markit meldde zelfs een index van 62,1.

Beleggers hebben meer vertrouwen gekregen dat de oplopende inflatie de centrale banken er niet toe zal dwingen om de stimuleringsmaatregelen te verminderen en daardoor zijn de aandelenmarkten naar nieuwe toppen gezweefd in de afgelopen weken. Begin mei zorgden oplopende inflatiecijfers nog voor een struikeling van de beurzen.

“De markt is relatief ontspannen over de opbouwende inflatiedruk”, zei Brian O’Reilly van Mediolanum. “De aandelenmarkt wordt nog steeds gedreven door liquiditeit en schudt elk slecht nieuws van zich af.”

De PCE-inflatie, die de Federal Reserve ziet als graadmeter voor het monetaire beleid. De kernindex kwam uit op 3,1 procent.

“Ondanks de zorgen over de inflatie zijn risicovolle activa nog steeds in trek bij beleggers”, volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

De markt wacht op een nieuwe aanjager die de toon zet op de financiële markten, denkt Aslam. Mogelijk is dat het Amerikaanse banenrapporten vrijdag. Er wordt een banengroei van meer dan 600.000 stuks verwacht.  

De euro/dollar noteerde op 1,2216.

De WTI-olieprijs sloot 2 procent hoger nadat de OPEC-pluslanden vasthielden aan plannen om de productie op te schroeven.

Bedrijfsnieuws

Aandelen Cloudera stegen 24 procent. Het softwarebedrijf wordt overgenomen door private equity bedrijven Clayton Dubilier & Rice en KKR voor 16 dollar per aandeel. 

Hype-aandeel AMC Entertainment sloot 23 procent hoger, na een winst van 116 procent afgelopen week. De bioscoopketen verkoopt 8,5 miljoen aandelen aan Mudrick Capital. De opbrengst van 230 miljoen dollar gebruikt het bedrijf om te investeren in zijn bioscopen.

Het andere bekende ‘meme stock’ GameStop, dat eerder dit jaar tot absurde hoogte werd opgedreven door online-beleggers met een Reddit-account en een Robinhood-app, steeg 12 procent.

Abbott Laboratories verwacht dit jaar een lagere winst, omdat de vraag naar coronatesten afneemt en verder zal dalen, naarmate er meer mensen gevaccineerd zijn. Dit meldde het Amerikaanse farmabedrijf dinsdag in een winstwaarschuwing. Abbott rekende voor 2021 aanvankelijk op een winst van zeker 3,74 dollar per aandeel, maar gaat nu uit van 2,75 tot 2,95 dollar. Het aandeel daalde 9 procent.

Krispy Kreme heeft dinsdag zijn beursplannen ingediend bij de U.S. Securities and Exchange Commission. De donutmaker is onderdeel van het Europese investeringsfonds JAB en wil 100 miljoen dollar ophalen met de IPO. JAB zou ook aandelen willen verkopen tijdens de beursgang, maar blijft wel meerderheidsaandeelhouder. Hoeveel aandelen Krispy Kreme op de markt brengt en tegen welke prijs, is nog niet duidelijk. Het aandeel DNUT krijgt een notering aan de Nasdaq. Tussen 2000 en 2016 had Krispy Kreme ook al een beursnotering.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.