Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: grootaandeelhouder Hunter Douglas paait onwillige minderheid met hoger bod

Uitgelicht: grootaandeelhouder Hunter Douglas paait onwillige minderheid met hoger bod
28 mei 2021 om 19:15

Het aandeel Hunter Douglas was deze week spekkoper op de Amsterdamse beurs, nadat de meerderheidsaandeelhouder zijn bod op de resterende aandelen verhoogde. De dwarsliggende aandeelhouder Add Value Fund hapte niet en schroefde zijn eisen verder op.

Ralph Sonnenberg, oprichter en meerderheidsaandeelhouder, bracht in december een bod uit van 64,00 euro op de luxaflexfabrikant. Het bod was goed getimed, op een moment dat het bedrijf leek te gaan opkrabbelen na te zijn geraakt door de coronacrisis.

De grootaandeelhouder wist zijn belang iets uit te breiden, maar de resterende aandeelhouders, met name het Add Value Fund, hielden vol dat de waardering door Sonnenberg veel te laag is. Op basis van verschillende maatstaven zou dit het aandeel meer dan de helft onderwaarderen ten opzichte van sectorgenoten, rekende Add Value Fund door. De belegger zei bijna het dubbele te willen vangen voor zijn belang van 210.000 aandelen, namelijk 118,50 euro, een verschil van 54,50 euro.

Afgelopen zaterdag kwam Sonnenberg de dwarsliggers tegemoet met een prijs van 82,00 euro per aandeel, of een verhoging van 28 procent. De afstand tussen de waardering van het Add Value Fund werd daardoor overigens maar voor een klein deel overbrugd.

Al snel liet Add Value Fund weten verre van tevreden te zijn met de verhoging door Sonnenberg. Het fonds schroefde zijn eisen op. In plaats van 118,50 wil fondsbeheerder Willem Burgers nu een bedrag van 175 euro per aandeel zien. Zo is het verhoogde bod weer minder dan de helft van het bedrag dat aandeelhouder Add Value Fund vraagt.

De vraag is of Hunter Douglas haast genoeg heeft om zijn bod opnieuw fors te verhogen. Add Value Fund heeft in elk geval alle tijd, zo lijkt het. Fondsbeheerder Burgers zal volgende week met een nieuwe reactie komen.  

Het Add Value Fund schroeft zijn eisen op, vanwege de tussentijds gepubliceerde resultaten, met een recordwinst en recordmarges in 2020, en een “ijzersterk” herstel in het vierde kwartaal.

Ook het eerste kwartaal was er een recordwinst, die bijna verdrievoudigde van 1,11 naar 3,12 dollar, en een recordomzet.Dit belooft volgens Burgers “wederom een uitzinnig recordjaar”. De sterke stimulering door de Amerikaanse overheid zullen deze markt een extra impuls geven. Ook de prijs waarvoor concurrent Springs Window Fashion te koop staat, die een veelvoud zou zijn van wat Sonnenberg biedt, zou de hogere waardering bevestigen die Add Value ziet in Hunter Douglas.

Het aandeel werd deze week één van de winnaars op het Damrak. Bij een slot van 82,30 euro vrijdag won Hunter Douglas ruim 20 procent op weekbasis.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.