NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 28 mei 2021 20:15

Uitgelicht: Core Lab schudt coronacrisis van zich af

Door een verbetering van de schuldpositie, een verschuiving naar gas als transitiebrandstof en investering in hernieuwbare energie, bereidt Core Laboratories zich voor op de periode na de coronacrisis en de aanstaande energietransitie. Zo blijkt tijdens een gesprek van ABM Financial News met CEO Larry Bruno van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie.

Core Laboratories onderzoekt bodemmonsters, waarbij het Amerikaanse bedrijf met een notering op het Damrak met name onderzoekt op welke wijze een olie- of gasbron, bijvoorbeeld door het inspuiten van CO2 of water, het beste geëxploiteerd kan worden.

Het bedrijf heeft een uitdagende periode achter de rug, waarbij de coronacrisis een grote impact had op de activiteiten van klanten. Lopende projecten werden stilgelegd en projecten die in de startblokken stonden en waarvan de apparatuur reeds gemobiliseerd was, werden stilgelegd of liepen vertragingen op. “Dit vroeg om een aanpassing van de kostenstructuur”, zei CFO Chris Hill, wat resulteerde in het ontslag van circa 700 personen op een personeelsbestand van ongeveer 4.400 personen. “We willen en hopen deze mensen zo snel mogelijk weer terug te kunnen brengen”, benadrukte Hill.

Vanwege de heropening van economieën en de uitrol van vaccinprogramma’s zijn de voortekenen gunstig. “We zien een opbouw in activiteit. Met name voor de tweede helft van dit jaar is de situatie bemoedigend. Klanten geven aan dat [investerings]plannen concreter worden. Hoewel nog steeds sprake is van een onevenwichtige situatie, is de lange termijntrend richting herstel”, aldus Bruno.

Naast de coronacrisis veroorzaakte ook de lage olieprijs een forse afname in investeringen. “Sinds 2015 is sprake van enorme onderinvesteringen, waarna een periode van investeringen volgt, gevolgd door herbalancering”, zei Bruno. Daar verwacht Core Lab nu ook van te profiteren.

Veelbelovende regio’s voor Core Lab zijn de South Atlantic margin, ofwel de continentale margebekkens van West-Afrika tot Brazilië, voor de komende vijf tot tien jaar, het Midden-Oosten, waarbij met name aardgasprojecten de energiesector het komende decennium of zelfs langer als transitiebrandstof zal voortstuwen, offshore Australië en projecten in de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.

Energietransitie

“Deze vindt plaats, is een realiteit en dat erkennen we”, aldus de twee bestuurders. Daarbij benadrukt Core Lab dat zijn kernactiviteit, het optimaliseren van energiebronnen, ook helpt bij het reduceren van de CO2-voetafdruk. Hoewel de rol van conventionele energiebronnen [met name offshore] in de komende vijf tot tien jaar volgens Core Lab een belangrijke rol zal moeten blijven spelen,  om in de mondiale energievraag te kunnen voorzien, constateert het bedrijf een verschuiving weg van steenkool. “Olie en gas kunnen dat gat vullen, waarbij met name aardgas, vanwege de lagere CO2 uitstoot, voor de korte- en middellange termijn het meest ideale alternatief is”, zei Bruno.

Daarnaast ziet het bedrijf qua hernieuwbare energie kansen op het gebied van geothermische energie in onder andere Australië, Indonesië, IJsland, Hawaii en Turkije, de winning van lithium voor gebruik in batterijen en de bodemevaluatie van CO2-opslaglocatie.

Hoe het aandeel van hernieuwbare energiebronnen tegenover conventionele energiebronnen zich in de mondiale energievraag in de komende vijf tot tien jaar zal ontwikkelen, blijft volgens Core Lab koffiedik kijken.

“Feit is wel, dat de olie en gasproductie vanwege uitputting van bronnen op jaarbasis met circa 4 procent afneemt. Dit moet gecompenseerd worden”, aldus Bruno.

Techniek

Innovatie is daarbij een belangrijke voorwaarde en de klant is daarbij alles bepalend. “Wanneer de klant op een probleem stuit, probeert Core Lab dit op te lossen. De klant financiert dit en Core Lab krijgt het intellectuele eigendomsrecht van de ontwikkelde techniek en/of oplossing”, aldus Bruno.

Core Lab verwacht daarbij veel van technieken gebaseerd op artificial intelligence middels zijn non-invasive-technologies for optimalisation. Waar bodemonderzoek vroeger handmatig plaatsvond door bijvoorbeeld een monster te nemen en dit te analyseren, maakt een computer nu een analyse, waarna de uitkomst wordt vergeleken met reeds bestaande data van eerder bodemonderzoek. Door het combineren van scantechnologieën, akoestische eigenschappen van het gesteente en fluorering [een techniek waarbij door inspuitingen bepaalde materialen oplichten] is bodemonderzoek nu een kwestie van dagen in plaats van maanden”, legt Bruno uit.

Schuldpositie

Core Lab gebruikte de afgelopen periode ook om zijn schuldpositie te verbeteren, benadrukte CFO Hill. Half december 2020 kondigde het concern een aandelenemissieprogramma aan, waarna Core Lab ruim 1,5 miljoen gewone aandelen uitgaf met een netto-opbrengst van 59,1 miljoen dollar. Op 10 maart 2021 werd dit programma voltooid. Het bedrijf gebruikte de opbrengst voor het verlagen van de uitstaande schulden op een doorlopende kredietfaciliteit.

Eind 2019 verlaagde Core Lab tevens zijn kwartaaldividend van 0,55 dollar per aandeel naar 0,25 dollar per aandeel. In het eerste kwartaal van 2020 werd dit zelfs verlaagd tot 0,01 dollar per aandeel. "De extra contanten worden gebruikt om de schuld van het bedrijf verder af te bouwen", lichtte Hill toe.

In het eerste kwartaal van 2021 verlaagde Core Lab de nettoschuld met 65 miljoen dollar, ofwel 26 procent. Ultimo maart 2021 bedroeg de verhouding tussen schuld en eigen vermogen 2,33, tegen 2,82 eind 2020.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Uitgelicht

De Aandeelhouder TV

juni 29, 2022

AEX, DAX, BEL20 – 29jun22

juni 29, 2022

Kijkersvraag | Invloed van de energieprijs

juni 29, 2022

Beursupdate Wierda en Partners Vermogensbeheer

juni 29, 2022

Help de consument! | 29 juni 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:13

  TA van Edward Loef – Shell wel, Just Eat Takeaway niet

 • 09:44

  ETF van de week: Wisdomtree WTI Crude Oil 1x Daily Short (9GA7)

 • 08:09

  Weer een bearmarket rally en olieprijs blijft sterk

 • 19:42

  TA van Edward Loef – Twijfels over de olieprijs?

 • 17:05

  LYNX Beursflash: Aandeel Unilever – Inflatie een vloek of zegen?

 • 09:19

  Europese beurzen hoger van start

 • 13:05

  TA van Edward Loef – Technologie terug in de belangstelling

 • 12:00

  Vertical spreads: de call spread en put spread

 • 11:02

  Technische analyse AEX & aandeel Tesla

Masterclasses

Columns

Nieuw
29 jun 11:25 Nico Inberg

Uitkotsmoment Just Eat Takeaway

29 jun 09:19 Nico Inberg

Sofina: Grootste deelneming een vraagteken

29 jun 09:27 Bas Heijink

AEX: klassieke terugtest