Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street lager gesloten

Wall Street lager gesloten
19 mei 2021 om 22:05

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,3 procent tot 4.115,78 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 33.897,49 punten en de Nasdaq sloot vlak op 13.299,74 punten.
    
De Amerikaanse aandelenmarkten zetten daarmee de neerwaartse trend voort, vanwege zorgen over de inflatie. Het zwaartepunt lag woensdag bij de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Uit de notulen bleek dat de Amerikaanse centrale bank niet al te bezorgd is over de hogere inflatie. De functionarissen benadrukten dat de hogere inflatie waarschijnlijk tijdelijk van aard is, waaronder de prijsstijgingen als gevolg van knelpunten in de toeleveringsketen. Zij erkenden tevens het drukkend effect op het economisch herstel vanwege deze problemen in de toeleveringsketen van diverse sectoren. 

Twee Fed-functionarissen wezen op het risico dat de inflatie zou kunnen oplopen tot “onwelkome niveau’s”.

Daarnaast werd tijdens de bijeenkomst op 27 en 28 april opgemerkt dat de Amerikaanse economie, ondanks een sterk toegenomen economische activiteit, nog steeds ver verwijderd was van zijn doelen, waaronder maximale werkgelegenheid en een inflatie van 2 procent op de langere termijn.

Meer vooruitgang op het gebied van [economisch] herstel zou de deur openen naar gesprekken over de afbouw van het soepele monetaire beleid, zeiden sommige functionarissen.

Tijdens de bijeenkomst werd tevens gesproken over repo-activiteiten, een faciliteit waarbij centrale banken hun Treasury’s tijdelijk kunnen omwisselen voor dollars.  Veel Fed-functionarissen  gaven aan waarde te zien in het adopteren van een permanente repo-faciliteit. De functionarissen werden tijdens de bijeenkomst geïnformeerd over de voor- en naderen van deze faciliteit.

Op macro-economisch vlak werd woensdag tevens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 1,2 procent. De marktindex steeg van 715,3 tot 724,2.

De euro/dollar noteerde op 1,2175. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2231 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2220 op de borden. 
    
Een junifuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 3,3 procent, ofwel 2,13 dollar, lager op 63,36 dollar op de New York Mercantile Exchange, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen met 1,3 miljoen vaten tot 486,0 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de Philadelphia Fed-index, gevolgd door de leidende indicatoren van april.

Bedrijfsnieuws

Lowe’s zag de omzet en winst in het eerste kwartaal hard stijgen, meer dan analisten ook hadden voorzien. Voor 2021 rekent de bouwmarkt op een operationele marge van 12 procent bij een omzet van 86 miljard dollar. Het aandeel daalde 1,8 procent.

Target behaalde een vergelijkbare omzetgroei van krap 23 procent en de winst per aandeel steeg met 643 procent. Ook voor het tweede kwartaal en de rest van dit jaar rekent de warenhuisketen op groei. Het aandeel won 5,2 procent.

JD.com heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet gerealiseerd, maar operationeel minder winst geboekt. Het aantal actieve gebruikers steeg in de eerste maanden van dit jaar met 29 procent naar net geen 500 miljoen. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.