AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 19 mei 2021 16:40

Beursblik: Bitcoin onderuit na Chinese waarschuwing

De prijs van een bitcoin kelderde woensdag met tientallen procenten en trok andere cryptovaluta met zich mee, nadat de Chinese centrale bank zou hebben gewaarschuwd tegen het gebruik van digitale valuta als betaalmiddel.

Bitcoin koerste woensdag circa 15 procent lager naar 36.000 dollar, maar de koers was zeer volatiel. Eerder op de dag werd een dieptepunt bereikt op minder dan 32.000 dollar.

Sinds begin februari was de koers niet onder 40.000 dollar gezakt.

Ether, een andere cryptomunt, werd 30 procent minder waard op 2.460 dollar, na een piek boven 4.000 dollar begin mei. Ook Ripple en Dogecoin gingen fors onderuit.

Econoom Teunis Brosens van ING zei tegen ABM Financial News niet zeker te weten of er nu één nieuwsbericht verantwoordelijk was voor de sterke bewegingen op woensdag. Hij denkt zelf dat de nasleep van de geruchten dat Elon Musk de Tesla-bitcoins zou willen verkopen, zeker nog een rol speelde.

Dan was er de waarschuwing van de Chinese centrale bank, maar volgens sommigen is dat slechts een herhaling van eerdere uitspraken.

Ook de Amerikaanse toezichthouder OCC deed een duit in het zakje, aldus Brosens, door te zeggen dat men zich tot nu toe welwillend had opgesteld met het bewaren van cryptomunten door banken, in het kader van financiële innovatie, maar dat men die welwillende houding nu toch wel wilde evalueren.

Volgens Brosens is het belangrijkste verschil tussen de cryptomarkt en traditionele markten dat je op de meer volwassen financiële markten een bredere mix hebt van langetermijnbeleggers en meer kortetermijnbeleggers, tot aan flitshandelaren. In de cryptomarkt zitten aan de ene kant veel "gelovers" die kopen en vasthouden, en aan de andere kant veel speculanten, die het daghandelen met de volatiele munten ook als een spelletje zien. Bemiddelende partijen zoals hedgefunds die vaak kopen op de dip ontbreken misschien in deze markt nog.

"Er is een groep beleggers bijgekomen met niet heel veel ervaring, en dit kan leiden tot kuddegedrag, waarbij iedereen hard naar de uitgang holt", zei Brosens. "Dan kan het hard gaan."

Overigens staat de koers van de bitcoin nog hoger dan in februari, en hebben al veel mensen geroepen dat er een correctie zat aan te komen, zei Brosens.

De waarschuwing van de Chinese centrale bank werd gegeven op het WeChat-account, meldden analisten en media. "De Chinese Volksbank gaf gisterenavond in Azië een waarschuwing over een opleving van speculatie in virtuele munten", zei Jeffrey Halley van Oanda in een rapport.  "China kondigde aan dat financiële instellingen en betaalbedrijven niet mogen handelen in virtuele munten. Het verhaal kreeg weinig aandacht gisteren maar lijkt vanmorgen tractie te krijgen."

De Chinese centrale bank zou ook hebben gezegd dat virtuele munten geen betaalmiddel zijn en dus ook niet zo mogen worden gebruikt. China joeg in 2017 al bitcoin-miners het land uit en zou intussen zelf werken aan een digitale yuan.

Eerder deze week daalde de koers van bitcoin al fors na speculatie dat Elon Musk de bitcoin-beleggingen van Tesla zou willen verkopen. Later zei Musk dat dit niet het geval was.

"Veel beleggers vrezen dat we een nieuwe crypto-winter kunnen ingaan", zoals in 2017 ook gebeurde, "en dat het lang kan duren voordat de Bitcoin-koers herstelt, omdat de cyclus van optimisme voorbij is", zei marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Cryptocurrency

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Pharming: Koers verder omhoog of niet?

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:55

  Aandeel Baidu: nieuwe groeikansen

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?