Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones author- vrijdag, 14 mei 2021 17:53 date

Stevig herstel voor AEX

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een nette winst gesloten. De AEX index steeg 1,3 procent tot 703,33 punten, terwijl de AMX een winst van 1,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

Het Damrak trok zich vrijdag op aan het hogere slot van de Amerikaanse aandelenmarkten op donderdag, na de sterkste driedaagse daling op Wall Street sinds eind oktober, vanwege een onverwacht sterke stijging van de inflatie in de VS in april.

De bezorgdheid dat de Federal Reserve zijn tot dusver soepele monetaire beleid daardoor sneller dan verwacht zou kunnen verkrappen, werd gesust door zalvende woorden van de Federal Reserve dat het geen vaart zal lopen met renteverhogingen.

Volgens analisten van ING is het einde van de stijgende [kern] inflatie voorlopig evenwel nog niet in zicht. "Stijgende prijzen van grondstoffen, hogere lonen, aanbodverstoringen bij bedrijven en een economie die groeit als nooit tevoren, aangejaagd door de stimulering van de regering van [Joe] Biden en ook een centrale bank die de voet vol op het gaspedaal houdt, staan daarvoor garant", zei investmentmanager Henry van Heijster van ING.

De notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB leverden volgens econoom Carsten Brzeski van ING geen hard bewijs op voor de volgende stappen van de centrale bank. "Toch verwachten we dat het debat over tapering tijdens de zomer luider zal worden", zei hij.

Op macro-economisch vlak stonden vrijdag in Europa geen publicaties geagendeerd. Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in april stabiel zijn gebleven, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 51,2 procent. De industriële productie in de VS is in april met 0,7 procent gestegen. Het consumentenvertrouwen is in mei afgenomen. De index voor het vertrouwen daalde van 88,3 tot 82,8.

De euro/dollar noteerde op 1,2135. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2109 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2078 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,9 procent hoger.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 3,7 procent. Unibail kreeg een koersdoelverhoging van RBC.

ASML steeg 3,0 procent, Royal Dutch Shell won 2,5 procent en ING noteerde 2,4 procent hoger.
 
ArcelorMittal en Adyen daalden 0,3 procent.

In de Midkap steeg Air France-KLM 3,6 procent, terwijl ABN AMRO 3,0 procent won. Boskalis daalde 0,6 procent en Aperam, verloor 0,5 procent. Boskalis en Aperam noteerden allebei ex-dividend.

Bij de smallcaps ging Hunter Douglas aan kop. Het aandeel steeg 2,5 procent. Wereldhave won 2,3 procent. BAM dikte 2,0 procent aan. Vivoryon was met een verlies van 2,5 procent de sterkste daler in de AScX.

Lokaal steeg oliedienstverlener Core Laboratories 4,1 procent. Beter Bed verloor 3,3 procent, maar was eerder in de week nog spekkoper na het afgeven van nieuwe groeidoelen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,3 procent hoger op 4.163,57 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,8 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

juli 30, 2021

ABN AMRO blijft positief over aandelen

juli 30, 2021

Week- en Maandafsluiting AEX en DAX – 30jul21

juli 30, 2021

Air France-KLM valt tegen | 30 juli 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 29, 2021

AEX, DAX en Herstelfonds – 29jul21

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:17

  TA van Edward Loef – ‘Klettersteig’ in Zwitserse beursindex

 • 09:22

  Beleggen tijdens het EK voetbal 2021: hoe kunt u profiteren van het EK op de beurs?

 • 08:49

  Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert & short squeeze bij AMC Entertainment

 • 16:12

  TA van Edward Loef – Positieve koersuitbraken

 • 08:35

  Meme-aandelen weer in de schijnwerpers op kalm Wall Street

 • 16:17

  TA van Edward Loef – Nieuwe energiehype voorbij?

 • 09:40

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

 • 08:48

  Hoe duur wordt ons vliegtuigticket? Europa opent groen

 • 17:15

  TA van Edward Loef – Zijn Amerikaanse banken te duur?

Masterclasses

 • 05 augustus

  Vooruitblik halfjaarcijfers: wat kunt u verwachten?

 • 19 augustus

  Live de Amerikaanse markt analyseren met Edward Loef

Columns

Nieuw
29 jul 17:16 Bas Heijink

EU600: Beperkt opwaarts potentieel

29 jul 11:19 Redactie

Shell op de weg terug

29 jul 09:28 Redactie

ETF v/d Week: Vergrijzing