Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: vliegende start voor OCI

Uitgelicht: vliegende start voor OCI
7 mei 2021 om 20:26

OCI is het jaar sterk begonnen en beleggers beloonden de prestaties door het aandeel massaal in te kopen. Het aandeel sloot vrijdag op 22,22 euro, waardoor er op weekbasis een winst restte van meer dan 14 procent.

OCI behaalde in het eerste kwartaal van 2021 een hogere omzet en bedrijfsresultaat, terwijl de winstgevendheid verder aantrok.

In de verslagperiode kwam de aangepaste nettowinst uit op 94 miljoen dollar, tegenover een verlies van 82 miljoen dollar in dezelfde periode in 2020.

De omzet steeg in het eerste kwartaal met 38 procent op jaarbasis naar 1.120 miljoen dollar terwijl het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) met maar liefst 134 procent steeg tot een recordresultaat van 452 miljoen dollar.

De nettoschuld, zoals deze op 31 maart 2021 in de boeken stond, bedroeg 3,4 miljard dollar, een daling van 306 miljoen dollar ten opzichte van eind december.

JPMorgan Cazenove sprak van een sterk eerste kwartaal, dankzij de cyclische verbetering in de prijzen van de belangrijkste producten van het bedrijf. 

Berenberg en Morgan Stanley zagen ruimte om het koersdoel te verhogen. Bij Morgan Stanley ging het koersdoel van 20,50 naar 23,00 euro bij een Overwogen advies, terwijl Berenberg het koersdoel verhoogde van 24,00 naar 28,00 euro bij een koopadvies. De analisten denken dat het aandeel OCI aantrekkelijk blijft. De kasstroom zal het bedrijf in staat stellen de schulden te verlagen en weer dividend uit te keren.

Beursgang Fertiglobe 

Analisten van Berenberg wezen verder op de mogelijke beursgang van Fertiglobe. OCI is samen met Abu Dhabi National Oil Company voorbereidingen aan het treffen voor een mogelijke beursgang van Fertiglobe in Abu Dhabi. Een beursgang kan de kas van OCI goed spekken, waardoor de schulden verder afgebouwd kunnen worden, aldus Berenberg. Berenberg schat de waarde van Fertiglobe in op circa 7 miljard dollar.

Ook analist Peter Schutte van IEX is positief over een beursgang van de kunstmest-joint venture Fertiglobe. “De totale joint venture is goed voor circa tweederde van de totale EBITDA uit kunstmest, die op zijn beurt weer voor 75 procent de totale Ebitda van OCI bepaalt”, aldus de analist.  

Op basis van de ontwikkelingen in de volumes en prijzen, verwacht OCI een sterker tweede kwartaal met een hoger aangepaste EBITDA dan in het eerste kwartaal en een verdere afbouw van de schulden in het lopende tweede kwartaal. “Het tweede kwartaal ziet er gunstig uit”, aldus analist Schutte van IEX. “De vraag naar kunstmest ontwikkelt zich goed.”

Tegelijkertijd zijn industriële afzetmarkten als de bouw, automotive, textielindustrie en vooral ook de transportsector flink in herstel, zo ziet Schutte, wat gunstig is voor de afzet en prijzen van ammoniak, methanol, melamine en DEF, een milieuvriendelijke vervanger voor diesel.

“De omzet- en winstramingen kunnen flink omhoog voor de komende jaren”, aldus Schutte. “Uiteraard staat of valt dit met hoe de grondstofprijzen zich zullen ontwikkelen, maar in de taxaties wordt gerekend met prijzen op een blijvend hoog niveau.”


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers OCI

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.