Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: de beurs in beeld

Uitgelicht: de beurs in beeld
2 mei 2021 om 20:08

De afgelopen week stond in het teken van de kwartaalcijfers. Woensdag domineerde het rentebesluit van de Federal Reserve. Hoewel het besluit om zijn soepele monetaire beleid te handhaven geruststelde, maakt de markt zich wel zorgen over de oplopende inflatie. Een structureel stijgende inflatie zou de centrale bank eerder dan verwacht kunnen doen aanzetten tot verkrapping.

Hoge aantallen nieuwe coronabesmettingen in India, Brazilië en Japan ondermijnden het sentiment eveneens, net als de vrees voor het ontstaan van nieuwe virusvarianten.

Op maandag verscheen strateeg Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management voor de camera van ABM Financial News. Amerikaanse bedrijven lijken de komende maanden voor de moeilijke beslissing te staan om de lonen wel of niet te verhogen, zei hij.

"Niet alleen leiden bottlenecks aan de aanbodzijde tot hogere inputkosten, maar in sommige sectoren lijkt het ook moeilijk te zijn om werknemers opnieuw in dienst te nemen. Door de aanhoudende bezorgdheid over wat herintreding betekent voor hun gezondheid, de verhoogde werkloosheidsuitkeringen en de stimuleringscheques, hebben werknemers geen haast om terug te keren naar de eerste de beste baan", aldus Juvyns.

Wanneer het bedrijven moeite kost om vacatures te vullen, stijgen de lonen normaliter om werknemers over te halen. Nu de Amerikaanse economie heropent en consumenten de enorme pot spaargeld die ze hebben opgebouwd willen uitgeven, zullen bedrijven hun capaciteit snel willen vergroten. Deze inspanningen zullen waarschijnlijk resulteren in hogere lonen en mogelijk hogere verkoopprijzen, "in ieder geval totdat de verhoging van de werkloosheidsuitkeringen weer ongedaan wordt gemaakt".

Klik hier voor: Amerikaanse bedrijven gedwongen om lonen te verhogen

Woensdag verscheen marktanalist Robbert Manders van IG Nederland voor de camera van ABM Financial News.

De overname van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub door Just Eat Takeaway voor 6,5 miljard dollar is goedkoop. Goedkoop kan echter ook duurkoop zijn, waarschuwde de analist. Hij legt uit waarom de Nederlandse maaltijdbezorger beter kan afzien van de overname van Grubhub.

Klik hier voor: Just Eat Takeway kan beter afzien van overname Grubhub

Een dag later presenteerde analist Ima Sammani van Monex Europe een valuta-update.

De Amerikaanse dollar was in april een stuk zwakker dan in het eerste kwartaal van 2021. Sammani geeft antwoord op de vraag hoe dit komt en of de dollarzwakte in de komende maanden zal aanhouden.

Klik hier voor: Aanhoudende dollarzwakte in verschiet

BE Semiconductor Industries presenteerde vrijdag kwartaalcijfers. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen boog zich over de resultaten. Besi heeft ondanks prima cijfers de markt niet tevreden weten te stellen, concludeerde de analist.

Klik hier voor: Prima cijfers Besi stemmen markt niet tevreden

Wellicht is dit jaar één van die momenten om in mei uit de beurs te stappen en vervolgens in september weer in te stappen, zei marktanalist Robbert Manders van IG Nederland vrijdag, daarbij schatplichtig aan de oude beurswijsheid: "sell in may, go away, but remember to be back in september".
 
De analist maakt ook de koppeling met de toe- en afname van het aantal zonuren per dag en de invloed daarvan op het sentiment van beleggers. En wat blijkt: in april is de toename van het aantal zonuren het hoogst, evenals het optimisme, terwijl in september het tegenovergestelde het geval is.

Met dit in het achterhoofd kijkt Manders vervolgens naar een Amerikaanse sentimentsindex, die op dit moment op zijn hoogste niveau in drie jaar noteert. De analist concludeert op basis van de data dat het sentiment vanaf dit moment bijna alleen maar kan dalen, dus wellicht is 2021 één van die jaren om toch maar uit te stappen richting de zomer.

Klik hier voor: Tijd om winst te verzilveren

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!