Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Besi van euforie naar teleurstelling

Uitgelicht: Besi van euforie naar teleurstelling
30 apr 2021 om 20:15

Het aandeel BE Semiconductor Industries was afgelopen week de grootste daler in de AEX met een koersverlies van 9 procent bij een slotstand van 67,32 euro op vrijdag.

Na een uitermate optimistisch bericht begin april, waren de verwachtingen hoog gespannen. 

De orders kwamen afgelopen kwartaal uit op 327 miljoen euro, een stijging van 108 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020 en zelfs een plus van 176 procent op jaarbasis.

Deze stijging was volgens Besi breed gedragen. Alle producten kenden een goede vraag. Toch viel vooral de sterke vraag voor de duurste smartphones in combinatie met 5G op. Ook voor de auto-industrie was er een “significante” ordergroei.

“Het management bewijst keer op keer snel te kunnen opschalen wanneer dit nodig is”, aldus analist Michael Roeg van Degroof Petercam.

Besi zei bij het bekendmaken van de enorme ordergroei begin april, dat de omzet en de operationele winst in het eerste kwartaal binnen de eerder afgegeven outlook zouden vallen. En dit gebeurde ook, zo bleek vrijdag.

De omzet kwam afgelopen kwartaal 30,5 procent hoger uit dan een kwartaal eerder, op 143,2 miljoen euro, met een brutomarge van 58,2 procent. Besi rekende op een omzetgroei van 30 tot 40 procent met een brutomarge van 58 tot 60 procent. Kortom, de cijfers waren keurig binnen de afgegeven outlook, hoewel wat aan de onderkant van de bandbreedtes.

Dit was volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen ook de reden dat beleggers teleurgesteld reageerden. “Ik kan me wel voorstellen dat het wat teleurstelt”, aldus Versteeg voor de camera tegen ABM Financial News. Met een verdubbeling van de orders op kwartaalbasis, stelt een omzet en marge aan de onderkant van de outlook inderdaad wat teleur, meent de analist.

Ordertrend nog altijd gunstig

Voor het lopende tweede kwartaal rekent Besi op een omzetgroei op kwartaalbasis met 30 tot 40 procent en een brutomarge tussen de 58 en 60 procent. De operationele kosten zullen licht dalen, is de verwachting. 

Verder meldde Besi dat de ordertrend in het begin van het tweede kwartaal nog altijd gunstig is, onder meer met opdrachten voor hybrid bonding systems.

De door Besi afgegeven outlook voor het lopende tweede kwartaal betekent een omzet van circa 193 miljoen euro, aldus analist Nigel van Putten van zakenbank Kempen, wat minder is dan de 215 miljoen euro waarop hij voorafgaand aan de cijfers rekende. 

Roeg van Degroof Petercam merkte evenwel op dat voordat Besi de enorme orderstijging bekendmaakte, zijn omzetraming voor het tweede kwartaal op 160 miljoen euro lag. Dus ruim minder dan de 193 miljoen euro waarop Besi nu mikt. En, zo voegde Roeg toe, niet eerder kwam de omzet van de Duivense toeleverancier in het tweede kwartaal zo hoog uit. “De markt was simpelweg iets te enthousiast” na het ordercijfer.

Van Putten noemde het belangrijk dat Besi meldde dat de ordertrend in het begin van het tweede kwartaal nog altijd gunstig is.

Daarbij meldde CEO Richard Blickman van Besi in een toelichting dat een deel van de omzet uit het eerste kwartaal is doorgeschoven naar het tweede kwartaal vanwege problemen in de aanvoerketen.

De conversie van order naar omzet valt evenwel tegen. “Normaal zou de orderinstroom in het eerste kwartaal tot een omzetsprong in het tweede kwartaal leiden”, en analist Marc Hesselink van ING had dan ook op een omzetverwachting van 300 miljoen euro gerekend.

Voor de lange termijn ziet Hesselink echter geen problemen, “omdat we verwachten dat deze orders in de tweede jaarhelft tot omzet leiden”. Dit betekent volgens de analist alleen wel dat “de markt wat meer geduld moet hebben”.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers SBM Offshore

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.