Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Basic-Fit slaat toe

Uitgelicht: Basic-Fit slaat toe
23 apr 2021 om 20:15

De koers van Basic-Fit handelde afgelopen week rond het hoogste niveau ooit, terwijl bijna alle fitnessclubs van het bedrijf gesloten zijn, en dit werd aangegrepen op 6 miljoen aandelen in de markt te zetten.

De nieuwe aandelen werden verkocht voor 34,00 euro met stuk, een korting van 3,7 procent ten opzichte van de slotkoers een dag eerder. Vrijdag sloot het aandeel zelfs 4,5 procent hoger op 36,92 euro. Op weekbasis steeg het aandeel ruim 3 procent in waarde.

De emissie leverde 204 miljoen euro op waardoor er straks 66 miljoen aandelen Basic-Fit uit staan.

De opbrengst wil het bedrijf gebruiken voor het verkrijgen van “meer financiële flexibiliteit” ten aanzien van de groeikansen die zich mogelijk zullen voordoen. Maar het geld kan ook worden ingezet voor herfinancieringen en algemene bedrijfsdoeleinden.

In ieder geval wil Basic-Fit met de opbrengst 60 miljoen euro van een ontvangen brugfinanciering terugbetalen, zo liet de keten donderdag weten.

Aan het einde van het eerste kwartaal had Basic-Fit nog 142 miljoen euro in kas, zo meldde het fitnessbedrijf donderdag bij een update over de eerste drie maanden van dit jaar. 

Met dit geld zou Basic-Fit het ongeveer tot het einde van dit jaar moeten kunnen redden, aangezien de ‘cash burn’ ongeveer 20 miljoen euro per maand is. “Maar er wordt met de verhuurders onderhandeld”, merkte Degroof Petercam op, die daarom denkt dat de cash burn nog een stuk omlaag kan.

Afgelopen kwartaal behaalde Basic-Fit slechts een omzet van 10,7 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 137,5 miljoen euro. En het aantal leden daalde met 10 procent van 2 miljoen eind december naar 1,8 miljoen ultimo maart.

“De periode waarin onze clubs dicht moeten blijven, duurt langer dan verwacht en langer dan nodig”, aldus CEO René Moos. “Het goede nieuws is dat de economie en daarmee onze clubs dichter bij een heropening zijn dankzij de vaccinatieprogramma’s.”

Afgelopen kwartaal moest 94 procent van de clubs van Basic-Fit de deuren gesloten houden in verband met de coronamaatregelen. Eind maart had de keten 905 clubs, 77 meer dan vorig jaar, hoewel er in de afgelopen maanden geen nieuwe clubs werden geopend. Pas als de clubs weer opengaan, wil de uitbater meer inzicht geven in de geplande opening van nieuwe clubs in 2021 en 2022.  

In Nederland lijken de clubs op 11 mei weer open te mogen, en kort daarna zouden ook de clubs in België en Frankrijk moeten volgen. 

“Licht aan het einde van de tunnel”, aldus analisten van ING, die in aanloop naar de cijfers en de emissie al een koopadvies gaven. Daarbij denken zij dat concurrenten het veel zwaarder hebben dan Basic-Fit, en dat biedt interessante overnamekansen, aldus ING, ook in nieuwe regio’s wellicht.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alfen

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.