Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: vertrouwen in ASML is groot

Uitgelicht: vertrouwen in ASML is groot
16 apr 2021 om 19:30

De markt lijkt vertrouwen te hebben in de kwartaalcijfers en vooruitzichten van ASML en in aanloop naar de cijfers hebben verschillende analisten hun koersdoelen voor het aandeel al stevig verhoogd.

Credit Suisse verhoogde het koersdoel van 540,00 naar 630,00 euro, Bank of America hervatte het volgen van ASML met een koersdoel van 677,00 euro en was daarmee kortstondig de grootste fan van de Veldhovense toeleverancier, maar een dag later verhoogde Degroof Petercam het koersdoel zelfs van 450,00 naar 680,00 euro.

Analist Michael Roeg van Degroof zei verrast te zijn door de sterke koersprestatie van ASML, terwijl het beste nog moet komen. De nieuwe technologie EUV van ASML moet immers nog tot wasdom komen, benadrukte hij.

In de komende jaren zullen zowel de omzet als de winst van ASML stevig groeien, verwacht ook analist Didier Scemama van Bank of America. Hij rekent op een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 12 procent in de komende jaren en de EBITDA stijgt volgens hem zelfs met 18 procent.

Roeg voorziet voor 2030 een omzet van 38 miljard euro, waar de teller dit jaar op 15,8 miljard euro zal blijven steken. Daarbij ziet de analist de marge bij EUV stijgen naar de 60 procent die ASML ook op zijn andere machines maakt.

Credit Suisse erkent dat ASML niet goedkoop is, met een verwachte koerswinstverhouding van 29 in 2025, “maar dit is wel gerechtvaardigd gezien de monopoliepositie en de structurele groeitrends”. ASML noteert momenteel tegen een koerswinstverhouding van 25.

Eerste kwartaal

ASML opent aanstaande woensdag de boeken over de eerste drie maanden van 2021. In Veldhoven is daarvoor een outlook afgegeven van een omzet van 3,9 tot 4,1 miljard euro met een brutomarge van 50 tot 51 procent.

Analisten hebben er, zoals eigenlijk altijd, vertrouwen in dat ASML de eigen beloftes zal waarmaken. De consensus rekent op een omzet van 4,0 miljard euro, met een brutomarge van 50,5 procent. De winst per aandeel wordt ingeschat op 2,57 euro.

De markt let daarom vooral op de outlook die ASML afgeeft. Voor het tweede kwartaal rekent de consensus op een omzet van 3,9 miljard euro met een marge van 49,6 procent.

Voor heel 2021 verwacht ASML “nog een jaar van groei, aangejaagd door een sterke vraag naar Logic en een aanhoudend herstel in het geheugensegment”. Dat zou zich moeten vertalen in een omzetgroei naar 15,7 miljard euro, een stijging op jaarbasis van circa 12 procent. EUV zal zelfs met ongeveer 30 procent groeien.

Marc Hesselink van ING noemde de omzetgroei van 12 procent aan de voorzichtige kant.

Bij de jaarcijfers zei CFO Roger Dassen evenwel dat er meer groei in het vat zit, maar dan moeten er niet meer beperkingen “op het geopolitieke vlak en de exportcontrole komen. Dan zit er meer potentie in de groeicijfers”, denkt de CFO. Die beperkingen zullen volgens de financieel topman “een belangrijke dynamiek” blijven voor iedereen om in de gaten te houden.

Menig analist had bij de afgelopen kwartaalcijfers al op een outlookverhoging door ASML gerekend. 

Bank of America verwacht daarom dat ASML bij de kwartaalcijfers volgende week de outlook voor 2021 alsnog zal verhogen, naar een groei van circa 15 procent. De bank zelf mikt al op 16,5 procent.

Ook denkt Bank of America dat ASML bij de beleggersdag in september de doelstellingen voor 2025 zal verhogen. De analisten van de Amerikaanse bank rekenen op een omzet in 2025 van 25,1 miljard euro met een winst per aandeel van 23,40 euro. Dat is overigens 3 en 18 procent boven de consensus. 

Vrijdag sloot ASML op 536,40 euro, op weekbasis een bescheiden winst van 0,2 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Arcadis

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.