Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Banken onder druk op Europese beurzen

Banken onder druk op Europese beurzen
29 mrt 2021 om 12:09

De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond lunchtijd verdeeld. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,1 procent, de Duitse DAX en Franse CAC 40 wonnen 0,2 procent en de Britse FTSE 100 daalde 0,3 procent.

“Met name de bankensector kan vandaag op aandacht rekenen, nadat Credit Suisse en Nomura waarschuwden voor aanzienlijke verliezen omdat investeerder Archegos Capital voor 20 miljard dollar aan posities heeft geliquideerd in Amerikaanse en Chinese aandelen”, aldus analisten van IG.

Credit Suisse kwam maandagochtend met de waarschuwing, maar meldde niet specifiek dat het hierbij om Archegos ging.

Het hedgefonds dat niet voldeed aan zogenaamde ‘margin calls’, of oproepen van de Zwitserse bank en andere banken vorige week om het onderpand aan te vullen, nadat dit onvoldoende was geworden om de risico’s voldoende af te dekken.

De Zwitserse bank en een aantal andere banken besloten daarop om hun posities in dit hedgefonds te verlaten en verlies te nemen. De omvang van dat verlies kan “zeer significant” zijn en substantieel voor de eerstekwartaalcijfers, volgens Credit Suisse, ondanks de gunstige trends die de Zwitserse bank eerder deze maand meldde.

De oliemarkten wachten ondertussen op het vlottrekken van het containerschip in het Suezkanaal. Dit weekend werd wel vooruitgang geboekt, maar de blokkade is nog niet voorbij.

Een vat West Texas Intermediate werd maandag evenwel 0,7 procent goedkoper op 60,50 dollar en en Brent daalde 0,3 procent tot 64,21 dollar.

“Naast het Suez incident zijn oliebeleggers bezorgd dat de OPEC-bijeenkomst deze week kan leiden tot een bepaalde afbouw van het productie-akkoord”, aldus analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

De euro//dollar noteerde op 1,1776. Op macro-economisch vlak is het rustig, al wordt het later in de week drukker. Verder doen beleggers het vermoedelijk rustig aan in de aanloop naar een lang Paasweekend.

Bedrijfsnieuws

Na zijn waarschuwing maandagochtend verloor Credit Suisse bijna 14 procent. Deutsche Bank daalde zo’n 5 procent en UBS 4 procent. ING meldde aan ABM Financial News niet actief te zijn in prime brokerage voor Archegos en verloor een bescheiden 0,5 procent.

Ook oliefondsen waren maandagochtend niet in trek. Royal Dutch Shell en BP daalden zo’n 0,5 procent.

Deliveroo heeft de bovengrens voor zijn marktwaarde bij de aanstaande beursgang met bijna 1 miljard pond verlaagd, nadat een reeks institutionele beleggers vorige week zei niet te zullen deelnemen aan de beursintroductie. De bandbreedte werd daarom verlaagd van 3,90 tot 4,60 pond per aandeel naar 3,90 tot 4,10 pond, aldus de krant Evening Standard. Daarmee zakte de bovengrens voor de verwachte marktwaarde van 8,8 miljard naar 7,9 miljard pond sterling.

Futures

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een rode opening voor Wall Street, waar ook veel aandacht zal zijn voor de problemen rond investeringsfonds Archegos. Rond het middaguur noteerde de S&P 500-future 0,5 procent lager.

De beurzen op Wall Street zijn vrijdag hoger gesloten, met nieuwe records voor de Dow en S&P. Bij een slot van 3.974,54 punten steeg de S&P 500 index 1,7 procent. De Dow Jones index won 1,4 procent tot 33.072,88 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent in het groen bij een slotstand van 13.138,72 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.