Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europa vrijwel vlak gesloten

Europa vrijwel vlak gesloten
24 mrt 2021 om 18:33

De Europese beurzen zijn woensdag overwegend vrijwel vlak gesloten, ondanks dat techaandelen de wind in de rug hadden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 423,39 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 14.610,39 punten en de Franse CAC 40 sloot vlak op 5.947,29 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 6.712,89 punten.

De Europese aandelenmarkten worstelden woensdag met hun zorgen over verlengde lockdowns in onder meer Duitsland en Nederland en de vrees voor een trager economisch herstel voor de regio. Een groen Wall Street leidde tegen het einde van de handelsdag tot een herstel van de Europese beurzen.

“Opnieuw drukken de zorgen over een nieuwe golf van coronavirusgevallen in Europa en zorgen dat economieën later zullen heropenen dan aanvankelijk was voorspeld op de beurzen”, zei marktanalist David Madden van CMC Markets. Hoewel landen misschien iets langer de beperkingen moeten handhaven, wijst Madden erop dat de markt ervan overtuigd blijft dat landen op een gegeven moment volledig zullen heropenen. Dan zal er ook een inhaalslag plaatsvinden en zullen consumenten hun volle spaarpotten breken.

De markt kreeg woensdag een reeks Europese inkoopmanagersindices te verwerken. De economische activiteit in de eurozone is in maart van krimp naar groei gedraaid. De industrie zette een groeiversnelling in en dienstensector toonde minder krimp. De samengestelde index steeg van 48,8 naar 52,2.

Uit de separate indexen bleek dat de economische activiteit in Duitsland in maart snel is geaccelereerd, terwijl de economische activiteit in Frankrijk minder kromp. De Britse economie draaide van krimp naar groei.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in maart licht verbeterd, maar nog altijd negatief. De index steeg van 14,8 negatief naar 10,8 negatief.

De Britse consumenten- en producentenprijzen lieten in februari een plus zien.

De euro/dollar noteerde op 1,1834. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1850 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1849 op de borden.

Olie noteerde 5,4 procent hoger, hoewel uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 19 maart zijn gestegen met 1,9 miljoen vaten tot 502,7 miljoen vaten. Een vastgelopen containerschip in het Suez-kanaal zorgt voor een grote opstopping en daarmee ook voor een hogere olieprijs nu olietankers het kanaal niet meer door kunnen.

Bedrijfsnieuws
 
Carrefour heeft met Advent International en Walmart een akkoord bereikt over de overname van Grupo BIG Brasil. Het aandeel Carrefour steeg 2,3 procent.

De chipsector deed het woensdag goed, nadat de Amerikaanse chipfabrikant Intel dinsdag laat bekendmaakte 20 miljard dollar te investeren in nieuwe fabrieken om de tekorten aan chips aan te vullen en tevens zei de eigen outlook te gaan overtreffen. ASML en ASMI stegen in Amsterdam 4,2 procent en 5,2 procent. Infineon won 0,4 procent.

De stijgende olieprijs zette Royal Dutch Shell, BP en Total stevig in het groen, met winsten van ruim 1,5 tot zelfs meer dan 2 procent. 

RTL Group is van plan de Belgische dochteronderneming RTL Belgium te verkopen en overweegt ook om de Nederlandse tak in de etalage te zetten. Dit schreef L’Echo woensdagmorgen op basis van verschillende bronnen. Het aandeel verloor 1,8 procent.

E.ON heeft in 2020 de resultaten op jaarbasis weten te verbeteren en verwacht ook voor dit jaar een verdere verbetering. De koers van het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.

Vestas heeft een opdracht ontvangen voor het Japans windproject Oritsume Minami 1. Het aandeel daalde 1,6 procent.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent hoger op 3.934,53 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.