Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Avantium toont veerkracht

Avantium toont veerkracht
24 mrt 2021 om 07:51

Avantium heeft in 2020 veerkracht getoond, ondanks de impact van de coronacrisis, en wist een min of meer stabiele omzet te boeken. Dit bleek woensdag uit de cijfers van het Nederlandse technologiebedrijf met een notering in Amsterdam en Brussel. 

De totale inkomsten stegen licht van 18,0 miljoen naar 18,3 miljoen euro. 

De geconsolideerde inkomsten daalden wel met 29 procent van 13,8 miljoen naar 9,9 miljoen euro, vanwege de impact van de coronacrisis op de divisie Catalysis. De overige inkomsten daarentegen verdubbelden tot 8,4 miljoen euro. Dit was te danken aan hogere subsidie-inkomsten.

De operationele kosten daalden van 35,1 miljoen naar 33,2 miljoen euro. 

Het verlies over 2020 bedroeg 22,8 miljoen euro, tegenover 23,5 miljoen euro een jaar eerder.

Avantium eindigde 2020 met 26,6 miljoen euro in kas. Een jaar eerder was dit nog 45,4 miljoen euro. De uitgaande kasstroom daalde fors tot 18,8 miljoen euro. 

“2020 had het jaar moeten zijn waarin Avantium zijn 20-jarig bestaan vierde en een jaar waarin we van plan waren de hoge ambities te verwezenlijken die in 2019 waren vastgesteld. Met het uitbreken van COVID-19 begin 2020 werd het echter geen jaar van festiviteiten, maar een jaar van aanzienlijke uitdagingen”, vatte CEO Tom van Aken van Avantium woensdag het afgelopen jaar samen. 

Outlook 

Avantium gaf geen concrete outlook voor 2021 af, aangezien het volgens de onderneming nog steeds onmogelijk is om de impact van de coronacrisis nauwkeurig te voorspellen.

FDCA fabriek

Avantium meldde woensdag tegelijk met de jaarcijfers ook dat het nieuwe afnamecontracten heeft gesloten voor de geplande FDCA-flagshipfabriek. Met deze twee toevoegingen komt het aantal afnamecontracten voor de fabriek uit op vier in totaal, waaronder met het Nederlandse Refresco.

“Deze commerciële toezeggingen brengen ons dichter bij het maken van een positieve finale investeringsbeslissing voor onze flagship FDCA-fabriek”, aldus CEO Van Aken. 

Avantium is van plan om de deuren van de nieuwe fabriek in 2023 te openen. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Avantium

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.