Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten overwegend lager

Europese beurzen sluiten overwegend lager
23 mrt 2021 om 18:38

De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, omdat diverse landen zich nog verre van veilig weten als het om coronabesmettingen gaat.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent lager op 423,31 punten. De Duitse DAX steeg fractioneel en sloot op 14.662,02 punten. De Franse CAC 40 zakte 0,4 procent tot 5.945,30 punten. De Britse FTSE verloor ook 0,4 procent naar 6.699,19 punten.

In diverse landen, waaronder Duitsland, worden als gevolg van het oplopend aantal besmettingen de maatregelen aangescherpt en dat vertraagt het economisch herstel.

“Zorgen dat het economisch herstel in Europa zal worden gehinderd spelen in de gedachten van handelaren”, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

De Duitse lockdown duurt tot 18 april en ook in andere landen worden de beperkingen aangescherpt om de oplopende aantallen besmettingen met het coronavirus in de perken te houden.

Het vaccinatieprogramma in de EU blijft achter vergeleken met het Britse programma, en nu heeft de vrees voor van een nieuwe golf van het virus op het Europese vasteland zorgen gevoed dat de economieën in verschillende EU-landen later zullen opengaan dan de markt hoopte.

“De stemming is niet waardeloos, handelaren rennen niet voor hun leven maar er is een gevoel van afmatting dat de beperkingen nog wat langer zullen voortslepen”, aldus Madden.

In de middag bleken er in februari veel minder nieuw opgeleverde woningen te zijn verkocht in de VS. De mondiale staalproductie steeg in februari juist met 4 procent, dankzij een sterke groei met 11 procent in China.

In de ochtend werd bekend dat de werkloosheid van het Verenigd Koninkrijk in januari 5,0 procent was.
 
De olieprijs daalde hard. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 3,7 procent in het rood op 58,94 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 62,11 dollar werd betaald, een verlies van 3,4 procent. Een trager economisch herstel in Europa betekent volgens analisten ook minder vraag naar olie.

De euro/dollar noteerde op 1,1862. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1910 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1937 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

EssilorLuxottica steeg 1,6 procent na de goedkeuring door de Europese mededingingswaakhond van de overname van GrandVision. Dat aandeel won in Amsterdam 1,5 procent.

Amazon.com wil zijn belang in Deliveroo met ruim 4 procentpunt verkleinen bij de beursgang van de Britse maaltijdbezorger. Het belang daalt van bijna 16 tot 11,5 procent.

AstraZeneca zal binnenkort de nieuwste klinische data over zijn coronavaccin doorsturen naar Amerikaanse toezichthouders. Maandag gaf het Brits-Zweedse farmahuis al interimdata, waarna twijfels rezen of die wel heel actueel zijn, door een waarschuwing door toezichthouder NIAID. De vaccinaties met dit vaccin werden eerder in diverse landen stilgelegd door zorgen over bloedstolsels. Het aandeel daalde dinsdag in Londen 1,8 procent.

Volvo heeft maandag gewaarschuwd dat een tekort aan halfgeleiders een substantiële impact zal hebben op de productie in het tweede kwartaal. Het aandeel daalde 7,0 procent in koers.

In Parijs waren de verliezers nog duidelijker in de meerderheid dan in Frankfurt met de aandelen Stellantis en Unibail-Rodamco-Westfield die een koersdaling van zo’n 3 procent lieten zien.  

Tussenstanden Wall Street
 
Wall Street bleef dinsdag dicht bij huis, met een winst van 0,6 procent voor de Nasdaq en 0,1 procent voor de brede S&P500-index.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.