Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: lagere koersen in Amsterdam

Beursupdate: lagere koersen in Amsterdam
23 mrt 2021 om 11:05

De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,6 procent op 680,30 punten.

Ook in andere delen van Europa koersten de aandelenmarkten in het rood, waarbij een aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen op het sentiment drukte. 

In Duitsland werden maatregelen genomen om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Bondskanselier Angela Merkel kondigde aan dat de huidige lockdown wordt verlengd tot 18 april. Bovendien zal de lockdown tijdens de paasdagen van 1 tot 5 april strenger zijn. Merkel zei dat er snel een einde moet komen aan de exponentiële groei van de derde besmettingsgolf.      

Het aantal besmettingen stijgt flink en ook in Nederland worden vanavond naar verwachting geen noemenswaardige versoepelingen aangekondigd. Wel kan de avondklok een uur later ingaan vanwege de zomertijd. Oostenrijk besloot af te zien van plannen om de economie te heropenen in aanloop naar de paasdagen en eind vorige week ging Parijs in een lockdown van een maand. 

“De verlenging van de lockdowns lijkt voor wat verkoopdruk op de beurzen te zorgen”, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. 

Analist Michael Hewson van CMC Markets stelde dat de week voor de Europese aandelenmarkten is begonnen met veel zorgen dat een derde besmettingsgolf een herstel van de Europese economie in de weg zal staan en dat een heropening pas halverwege de zomer kan plaatsvinden. 

“We lijken hier de zaken niet goed voor elkaar te hebben en een derde golf lijkt onvermijdbaar”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

“Dit is vooral een probleem voor de reissector en beperkt het zicht op een snel herstel, gezien de trage uitrol van vaccins”, aldus Hewson. 

“Afgezet tegen de stijgende besmettingen in Europa, is het hoogst onwaarschijnlijk dat de internationale reisindustrie spoedig zal herstellen, ook bij een succesvolle uitrol van vaccins in het Verenigd Koninkrijk.” In Amsterdam daalde Air France-KLM vanochtend 2,7 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1895.

De beursagenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de nieuwe Amerikaanse woningverkopen in februari. De olieprijzen daalden met 3,9 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerde KPN 4,1 procent lager. Het telecombedrijf kondigde een overeenkomst aan met pensioenfonds ABP om ruim 1 miljard euro te investeren in de aanleg van glasvezel in bijna duizend dorpen en kleine woonkernen. Volgens verschillende beursexperts verdwijnt door deze deal overnamefantasie uit de koers. Analisten van Jefferies zien deze link echter niet. 

Besi en ASMI verloren daarnaast 2,8 procent. Unilever en Heineken noteerden met 0,7 procent wel in het groen.

In de AMX verloren AMG en Fugro 3 tot 4 procent. Flow Traders won 0,7 procent. 

In de AScX stonden Sif en BAM onder druk met verliezen van 2 tot 3 procent. Brunel won opnieuw 4,2 procent. ING verhoogde het koersdoel van 8,50 naar 14,25 euro, nadat ABN AMRO Oddo recent ook al van 7,00 naar 14,00 euro ging. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.