Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX vermoedelijk licht lager van start

AEX vermoedelijk licht lager van start
23 mrt 2021 om 07:55

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. 

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een winst van 0,4 procent op 684,21 punten. Techwaarden zaten in de lift, terwijl onder meer aandelen van ondernemingen die zuchten onder het vooruitzicht van een verlenging van de lockdownmaatregelen onder druk stonden.

Op Wall Street sloten de hoofdindices maandagavond in het groen. Techbeurs Nasdaq klom meer dan 1 procent, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index de winst beperkte tot 0,3 procent. 

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets hielden beleggers de ontwikkelingen op de obligatiemarkt nauwlettend in de gaten. “De rentes daalden wat en dat was een signaal voor de aandelenmarkten om de weg omhoog in te zetten”, aldus de marktvorser.

Vorige week zag Madden nog dat de beurzen juist onder druk stonden vanwege de hogere rentes. “Techaandelen verloren toen de meeste waarde, maar nu lijkt de situatie te zijn gedraaid.” Maandag noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente op 1,69 procent, nadat deze eind vorige week nog steeg tot 1,75 procent.

De Nasdaq verloor vanwege de forse rentestijging afgelopen week voor de vierde keer in vijf weken terrein. Veel marktkenners rekenen erop dat de rentes verder zullen stijgen, terwijl de mondiale economie herstelt en de inflatie oploopt.

“Er is meer opwaarts potentieel voor Amerikaanse obligatierentes dan neerwaarts”, aldus vermogensbeheerder Edward Smith van Rathbone Investment Management.

Aandelen die “vorig jaar een uitzonderlijk rendement opleverden, zullen het voorlopig waarschijnlijk niet zo goed doen”, voorziet Smith.

Dat betekent volgens de vermogensbeheerder niet dat beleggers techaandelen helemaal links moeten laten liggen. Hij wees erop dat aandelen als die van zwaargewichten Apple, Microsoft en Facebook de stijging van de rentes op bepaalde dagen toch goed weten te doorstaan.

Maar handelaren moeten voorzichtig zijn in delen van de markt waar de waarderingen hoog zijn, zoals aandelen van elektrische voertuigen, meent Smith.

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend in tegenstelling tot Wall Street eensgezind lager, waarbij de Chinese beurzen meer dan 1 procent prijs geven. Tokio en Sydney beperken de schade tot een verlies van minder dan een half procent. 

Ook de olieprijzen staan vanochtend in Azië met een verlies van meer dan 1 procent onder druk. Maandag sloot de Amerikaanse olie-future met 0,2 procent nog nipt hoger op 61,55 dollar. 

Daarmee kwamen oliebeleggers even op adem na forse verliezen in de afgelopen week. De vooruitzichten voor de olievraag worden vertroebeld door de laatste ontwikkelingen rond het AstraZeneca-vaccin en de hernieuwde lockdowns in Europa. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1925.

De beursagenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de nieuwe Amerikaanse woningverkopen in februari.

Bedrijfsnieuws

Pensioenfonds ABP en KPN gaan met een investering van ruim 1 miljard euro de aanleg van glasvezel in bijna duizend dorpen en kleine woonkernen jaren eerder mogelijk maken. 

Pharming Group is van plan om drie niet-uitvoerende bestuurders voor te dragen voor een benoeming in de raad van bestuur. Het gaat om Steven Baert, Leon Kruimer en Jabine van der Meijs. 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index won maandag 0,3 procent op 32.731,20 punten, terwijl de S&P 500 0,7 procent steeg tot 3.940,59 punten. Techbeurs Nasdaq schreef zelfs 1,2 procent bij op 13.377,54 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.