Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: Turkse lira onderuit op verder rustige markt

Valuta: Turkse lira onderuit op verder rustige markt
22 mrt 2021 om 12:53

De Turkse lira kelderde maandag op een verder rustige valutamarkt, terwijl de opgelopen rentes een stapje terug deden.

De Turkse munt ging onderuit na de abrupte vervanging van de voorzitter van de Turkse centrale bank eind vorige week.

“De beste man heeft zijn werk vier maanden mogen doen en heeft dat niet verkeerd gedaan, als je naar de wisselkoers kijkt”, zei Teeuwe Mevissen van Rabobank in een commentaar tegen ABM Financial News.

Na een nieuwe renteverhoging om de inflatie in toom te houden, werd de monetaire beleidsmaker vervangen door de Turkse president Erdogan. Dat de president de door hemzelf aangestelde beleidsmaker al na vier maanden wegstuurt, wijst op onvoorspelbaarheid en die onzekerheid ondermijnt het marktvertrouwen.

De nieuwe voorman Sahap Kavcioglu probeerde zondag de markten gerust te stellen door te zeggen dat het inperken van inflatie de belangrijkste doelstelling is van de centrale bank.
 
De euro handelde maandag op 9,4325 lira, waar de Turkse munt de afgelopen weken nog minder dan 9,00 lira voor een euro noteerde. 
 
Volgens analist Max Lin van NatWest Markets zendt de wisseling van het leiderschap van de centrale bank een helder signaal uit dat president Erdogan af wil van de hoge rente om de inflatie te beteugelen. De kans is groot dat beleggers Turkse bezittingen gaan verkopen, vooruitlopend op een renteverlaging.

Verder gebeurde er weinig op de valutamarkt aan het begin van de handelsweek, zei Mevissen. De euro/dollar vertoonde nauwelijks beweging.

Op de rentemarkt liepen de opgelopen rentes wat terug. De Verenigde Staten moeten veel geld ophalen met staatsleningen deze week en bij matige vraag zou dit weer tot wat hogere rentes kunnen leiden, voorziet de Rabobank-analist.

Na de beleidsvergaderingen van de Federal Reserve en de ECB in de afgelopen weken blijft het een beetje “armpje drukken” tussen de centrale bankiers, die zeggen nog jarenlang te moeten blijven stimuleren, en de markt, die een sterker economisch herstel voorzien. De verwachting hoe lang de centrale banken hun voet nog op hun gaspedaal zullen houden, bepaalt de richting van de obligatierentes. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.