Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Saudi Aramco houdt dividend op peil

Saudi Aramco houdt dividend op peil
21 mrt 2021 om 12:44

Saudi Aramco heeft in 2020 de winst zien dalen en investeerde ook minder, maar de Saoedische staatsoliemaatschappij denkt dit jaar weer meer te zullen investeren. Dit bleek zondag uit de jaarcijfers van het oliebedrijf.

Afgelopen jaar behaalde Saudi Aramco een nettowinst van 49 miljard dollar. De operationele kasstroom kwam uit op 76 miljard dollar en de vrije kasstroom op 49 miljard dollar.

In 2019 verdiende Saudi Aramco nog ruim 88 miljard dollar, wat toen een vrije kasstroom opleverde van meer dan 78 miljard dollar.

Saudi Aramco besloot tot het uitkeren van een dividend van 75 miljard dollar over 2020. De oliemaatschappij merkte op dat een gezonde balans een belangrijke focus van de onderneming blijft en wees erop dat de gearing van de maatschappij “één van de laagste in de sector” is.

Over 2019 keerde Saudi Aramco 73,2 miljard dollar aan dividend uit.

Analist Neil Beveridge van Bernstein noemde de cijfers in lijn met de verwachtingen. 

Investeringen 

Dit jaar verwacht Saudi Aramco om ongeveer 35 miljard dollar te investeren. Dat is flink minder dan de oude raming van 40 tot 45 miljard dollar, maar wel meer dan de 27 miljard dollar die afgelopen jaar werd geïnvesteerd. In 2019 investeerde Saudi Aramco nog 33 miljard dollar.

Verder merkte Saudi Aramco op dat in april een productierecord werd behaald van 12,4 miljoen vaten olie op één dag.

Beveridge van Bernstein noemde de productiecijfers geen verrassing, maar de beoogde investeringen liggen wel hoger dan de analist had voorzien. Hij herhaalde zijn Underperform advies op het aandeel Saudi Aramco. “Tegen de huidige olieprijs van 60 dollar per vat en de huidige guidance, kan Aramco de investeringen en het dividend uit de operationele kasstroom financieren, hoewel de schuld boven de doelstelling blijft”, aldus Beveridge.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.