Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager gesloten

Europese beurzen lager gesloten
19 mrt 2021 om 18:34

(ABM FN) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 423,35 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,1 procent op 14.621,00 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,1 procent op 5.997,96 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,1 procent lager op 6.708,71 punten.

De Europese aandelenmarkten daalden vrijdag, na de forse uitverkoop op Wall Street donderdag, waar zorgen over de inflatie op de markt bleven drukken.

Volgens analist Han Tan van FXTM was de bezorgdheid over de inflatie de meest dominante factor achter het marktsentiment, aangezien de obligatierente nog steeds in de schijnwerpers staat. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg donderdag tot het hoogste niveau in veertien maanden.

De coronaviruspandemie blijft tevens een bron van zorg, nu Parijs zich voorbereidt op een lockdown van een maand en de vrees dat Frankrijk aan de vooravond staat van een nieuwe grote golf met virusinfecties.

De uitrol van vaccins in de Europese Unie zal naar verwachting toenemen, na de conclusie van het Europese Geneesmiddelenbureau dat het vaccin ontwikkeld door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford “veilig en effectief” is.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland op maand- en jaarbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,7 en 1,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1905. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1913 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1915 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,4 procent hoger, na de forse dip van donderdag.

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen stonden vrijdag onder druk, nadat de olieprijs donderdag ruim 7 procent inleverde. BP verloor 1,7 procent, Royal Dutch Shell daalde 1,1 procent en Total noteerde 0,5 procent lager. Het Italiaanse Eni verloor 1,6 procent.

BMW daalde 3,4 procent, wat een deel van de winst van de rally eerder deze week teniet deed toen de markt positief reageerde op de winstcijfers en de strategie van het bedrijf.

De aandelen van het Italiaanse elektriciteits- en gasbedrijf Enel stegen 3,0 procent, na beter dan verwachte resultaten.

NatWest steeg 2,2 procent, nadat de Britse overheid voor 1,1 miljard Britse pond aan aandelen terugverkocht aan de bank, wat neerkomt op circa 5 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen. Door de verkoop wordt het belang van de overheid teruggebracht tot minder dan 60 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 3.922,94 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Aalberts

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.