Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: groothandel maakt omzetverlies uit 2020 dit jaar meer dan goed

Beursblik: groothandel maakt omzetverlies uit 2020 dit jaar meer dan goed
19 mrt 2021 om 08:20

In alle segmenten van de groothandel, met uitzondering van de bouwgroothandel, valt dit jaar omzetgroei te verwachten, na een verliesjaar 2020. Dit stelden economen van ING vrijdag.

De coronacrisis heeft in 2020 geresulteerd in een volumekrimp van 2,5 procent voor groothandelsbedrijven, de eerste daling sinds 2009, zo benadrukte ING. De omzetkrimp kwam zelfs uit op 3,4 procent.

De verschillen tussen en binnen de segmenten waren groot. Zo boekten de agrarische en bouwgroothandel juist flinke groei, in het segment grondstoffen was er forse krimp. In 2021 zal het beeld volgens ING eenduidiger zijn met alle segmenten die een omzetgroei zullen laten zien.

Ook de omzet in de food groothandel, waarin Sligro Food Group actief is, werd in 2020 gedrukt door de coronacrisis, zeker in het segment foodservice en horeca waar forse omzetverliezen werden geleden, maar steeg volgens het CBS toch met 0,4 procent, dankzij een sterk eerste kwartaal en een topjaar van supermarkten.

In 2021 zal na een valse start in de eerste paar maanden door de aanhoudende lockdowns later in het jaar vlot herstel volgen en wordt uiteindelijk een omzetgroei van ongeveer 1 procent verwacht door ING.

De totale omzetgroei van de sector komt volgens de economen dit jaar uit op circa 5 procent en de groothandel zal daarmee weer zijn plaats terug innemen als groeimotor van de economie, zo stelt de bank.

“Ook al blijft in de rest van 2021 de onzekerheid over de beperkende maatregelen en de ontwikkeling van het coronavirus groot, het optimisme overheerst: de wereldhandel is sterk opgeleefd en de economieën gaan langzaam maar zeker van het slot”, aldus sectoreconoom Henk van den Brink van ING Economisch Bureau.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ABN AMRO

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.