Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bank of Japan spant zich meer in voor renteniveaus

Bank of Japan spant zich meer in voor renteniveaus
19 mrt 2021 om 07:10

De Bank of Japan wil meer doen om de korte en lange rente effectief te verlagen en heeft daartoe het Interest Scheme to Promote Lending in het leven geroepen. Dit bleek vrijdag uit het rentebesluit van de centrale bank.

Dit plan wordt van toepassing op de lopende rekeningen van een aantal financiële instellingen en stelt de bank in staat korte en lange rentes effectiever te verlagen, aldus de bank vrijdag.

De bank onderstreepte vrijdag ook dat de tienjaarsrente mag fluctueren tussen de min 0,25 en plus 0,25 procent. Om de bovenkant van deze range te bewaken gaat de bank werken met wat het een ‘fixed-rate purchase operations for consecutive days’ noemt.

De inflatiedoelstelling blijft van kracht tot het moment dat de inflatie zonder de effecten van prijzen voor vers voedsel voor langere tijd boven de 2 procent noteert. Vanochtend bleek deze kerninflatie op 0,3 procent negatief te liggen.

De Bank of Japan handhaafde vrijdag zijn aankoopbeleid van ETF’s en vastgoedfondsen van 12 biljoen yen per jaar en tot een maximum van 180 biljoen yen. 

De beleidsraad van de Japanse centrale bank handhaafde opnieuw met een stemverhouding van acht voor en één tegen de korte rente op 0,1 procent negatief en wil het rendement op tienjarige Japanse staatsobligaties rond nul houden.

De dollar noteerde vrijdag 0,1 procent lager op 108,88 yen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.