Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak hoger gesloten

Damrak hoger gesloten
18 mrt 2021 om 17:50

De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent tot 682,39 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,0 procent.

De markt trok zich donderdag op aan het recordslot op Wall Street, nadat de Federal Reserve bevestigde voorlopig vast te houden aan zijn soepele monetaire beleid. De Amerikaanse centrale bank liet zoals verwacht de beleidsrentes ongewijzigd en zei door te gaan met het maandelijks opkopen van 120 miljard dollar aan obligaties.

Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is een zeer stimulerend monetair beleid nog steeds noodzaak. De arbeidsmarkt is nog lang niet hersteld en toont tekenen van zwakte, zei hij. De Fed kwam niet met verrassingen, concludeerde investmentmanager Simon Wiersma van ING. “Fed-voorzitter Powell doet geen moeite om de rente omlaag te praten”, concludeerde hij.

De Amerikaanse tienjaarsrente tikte woensdag 1,737 procent aan, tegen 0,915 procent begin dit jaar, terwijl ook de Duitse rentes stegen, zij het in een lager tempo. Wiersma verwacht dat de kapitaalmarktrente nog wat verder zal oplopen. De Amerikaanse rente noteerde donderdag nog rond de 1,74 procent.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse werkloosheid in februari een pas op de plaats heeft gemaakt. Het werkloosheidspercentage noteerde ongewijzigd op 3,6 procent.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone in januari op jaarbasis is gestegen, doordat de import harder daalde dan de export. Het handelsoverschot bedroeg 6,3 miljard euro.

De Bank of England heeft zoals verwacht het monetaire beleid niet gewijzigd. De beleidsrente bleef staan op 0,1 procent en het opkoopprogramma behoudt zijn omvang van 895 miljard Britse pond.

Volgens valuta-analist Simon Harvey van Monex Europe zijn de ontwikkelingen sinds het rentebesluit van februari positief maar zwakte de centrale bank toch het idee van de markt af dat het monetaire beleid eerder wordt genormaliseerd.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week onverwacht is gestegen. De Fed-index is steeg van 23,1 in februari naar 51,8 in maart, terwijl de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in februari minder hard stegen dan in de maanden ervoor.
 
De euro/dollar noteerde op 1,1935. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1952 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1978 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 3,9 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,8 procent. Galapagos steeg 2,1 procent.

De financials presteerden donderdag sterk. ING was met een winst van 3,7 procent de op één na sterkste stijger van de hoofdfondsen. ABN AMRO won 2,8 procent, NN Group steeg 3,2 procent, terwijl Aegon 1,8 procent won en ASR Nederland 2,4 procent hoger noteerde.

Unibail-Rodamco-Westfield was met een verlies van 3,3 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen, Adyen daalde 1,7 procent en Just Eat Takeaway verloor 1,8 procent.

In de Midkap won TKH Group 8,1 procent, nadat ING het aandeel op de kooplijst zette. 

Signify steeg 2,4 procent, terwijl Eurocommercial onderaan bungelde met een verlies van 2,9 procent. Basic-Fit verloor 1,6 procent.

Onder de kleinere aandelen won Brunel 16,1 procent, na een positief rapport van ABN AMRO Oddo. ABN AMRO verhoogde donderdag het advies voor Brunel van Neutraal naar Outperform, terwijl het koersdoel van 7,00 naar 14,00 euro ging. Analist Konrad Zomer merkte op dat Brunel afgelopen jaar de kostenbasis meer terugschroefde dan dat de omzet daalde. Een “uitstekende prestatie”, oordeelde de analist.

AMG steeg 5,1 procent, Accell daalde 1,5 procent en Wereldhave verloor 1,8 procent.

Tussenstanden Wall Street 

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 3.966,14 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.