Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update2: Fed houdt rente ongewijzigd

Update2: Fed houdt rente ongewijzigd
17 mrt 2021 om 19:51

De Federal Reserve heeft de belangrijkste rente zoals verwacht ongewijzigd gelaten. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate bleef daarmee zoals verwacht staan op 0,00 tot 0,25 procent. Het discontotarief werd gehandhaafd op 0,25 procent.

Het besluit om het beleid te handhaven werd unaniem genomen.

Verder koopt de Fed maandelijks in totaal voor 120 miljard dollar aan Treasury’s en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de Verenigde Staten te ondersteunen.

De Amerikaanse centrale bank herhaalde de intentie zijn volledige scala aan instrumenten in te zetten ter ondersteuning van de Amerikaanse economie, ter bevordering van de werkgelegenheid en om zijn prijsstabiliteitsdoelstelling te realiseren.

De centrale bank zei dat de aanhoudende gezondheidszorgcrisis blijft wegen op de economische activiteit, werkgelegenheid en inflatie, en aanzienlijke risico’s vormt voor de economische vooruitzichten.

“De coronaviruspandemie veroorzaakt enorme menselijke en economische problemen in de Verenigde Staten en over de hele wereld. Het tempo van het herstel van de economische activiteit en werkgelegenheid is de afgenomen maanden afgenomen”, zei de centrale bank.

Het streven van de Federal Reserve blijft maximale werkgelegenheid met een inflatiedoelstelling van 2 procent op de lange termijn. De centrale bank verwacht zijn accommoderend monetair beleid voort te zetten totdat deze doelstellingen zijn bereikt.

Dot plot

De Fed-bestuurders voorzien het belangrijkste rentetarief eind 2021, 2022 en 2023 op een mediaan van 0,1 procent. Op de langere termijn wordt de federal funds rate op een mediaan van 2,5 procent geraamd.

In tegenstelling tot de dot plot van december zijn er inmiddels vier monetaire beleidsmakers die in 2020 een renteverhoging verwachten. Voor 2023 staat de teller op zeven functionarissen.

Analist Philip Marey van Rabobank wees er echter op dat weliswaar sprake is van een toename van het aantal monetaire beleidsmakers die in 2022 en 2023 een renteverhoging voorzien, maar dat nog lang geen sprake is van een meerderheid.

De analist noemt het rentebesluit van de Fed aan de ‘dovish’ kant. “De markt was bang voor hogere renteprognoses”, aldus Marey, eraan toevoegend dat de markt positief reageert op het besluit.

Update2: om extra informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.