Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uber neemt Britse chauffeurs in dienst

Uber neemt Britse chauffeurs in dienst
17 mrt 2021 om 08:15

Uber Technologies is van plan Britse chauffeurs in dienst te nemen, waardoor zij onder meer recht hebben op vakantiedagen en pensioen. Dit maakte de Amerikaanse taxidienst woensdag bekend.

De aanpassingen in het beleid van Uber kunnen mogelijk nog wel op protest rekenen van vakbonden. Uber wil Britse chauffeurs een minimumloon betalen, maar pas als zij al een rit hebben geaccepteerd. Vakbonden staan erop dat chauffeurs krijgen uitbetaald op het moment dat zij inloggen op de app en klaar zijn om te werken.

Het Verenigd Koninkrijk zal voor Uber het eerste land zijn waar chauffeurs als werknemer worden aangeduid. In veel markten biedt de taxidienst wel al medische verzekeringen.

In februari oordeelde de Britse rechter dat chauffeurs van Uber geen zelfstandigen zijn, maar moeten worden beschouwd als werknemers.

Ook in andere landen hebben rechters zich negatief uitgelaten over de wijze waarop platformbedrijven omgaan met hun mensen, die vaak als zelfstandigen worden beschouwd door de bedrijven, maar waarvan de rechter steeds vaker vindt dat zij werknemers zijn.

Een analist zei toen tegen ABM Financial News in een reactie dat deze uitspraken “nog meer vraagtekens zetten bij de toekomst van het verdienmodel van logistieke spelers als Uber en Deliveroo, aangezien de winstgevendheid van dit model beduidend lager is dan dat van de marktplaatsspelers als Just Eat Takeaway en DoorDash”.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Just Eat Takeaway.com

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.