Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht lagere opening AEX voorzien

Licht lagere opening AEX voorzien
17 mrt 2021 om 07:50

De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,7 procent hoger op 683,65 punten. 

Terughoudendheid in aanloop naar de beleidsbeslissing van de Federal Reserve vanavond, zal zorgen voor een lagere opening van de Europese beurzen. Ook de Aziatische aandelenmarkten liepen vanochtend terug, terwijl de obligatierentes hoog blijven en de dollar, net als de goudprijzen, aan kracht wonnen.

Beleggers zullen vandaag aandacht hebben voor een mogelijke verschuiving in de toon van de Federal Reserve. Daarbij zal in de toespraak van voorzitter Jerome Powell worden uitgekeken naar hints over het moment waarop de Fed zal besluiten om de huidige opkoopprogramma’s af te bouwen of het ruime monetaire beleid aan te passen. 

“Beleggers houden al rekening met een relatief vroege renteverhoging”, aldus analist Marios Hadjikyriacos van XM. “Zelfs als het dot plot zou insinueren dat ook beleidsmakers een voorziene renteverhoging eerder dan verwacht nodig vinden, dan zou dat nog steeds in lijn zijn met de marktverwachtingen”, aldus Hadjikyriacos, die dan ook geen grote verrassingen verwacht vanmiddag. In december rekenden beleidsmakers gemiddeld op handhaving van de huidige beleidsrente tot en met 2023.  

“De verwachting is dat de ramingen voor de economische groei en inflatie omhoog gaan”, aldus marktstrateeg Jingyi Pan van IG, die verrassingen in het dot plot juist niet uitsluit. “De dot plot zal helemaal uitgepluisd worden op een mogelijke verandering in de visie van beleidsmakers”, aldus Pan.  

Tot nog toe liet de Amerikaanse centrale bank zich niet van de wijs brengen door de hogere obligatierentes en rentevrees op de aandelenmarkten. Volgens economen van Commerzbank zal Powell nu toch de speculatie over afbouwen van stimulering moeten tegengaan. Anders loopt de dollar naar verwachting verder op.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie lager, maar de verliezen bleven beperkt.

De olieprijs is dinsdag gedaald, in aanloop naar Amerikaanse voorraadcijfers vanmiddag, die naar verwachting voor de vierde week op rij een stijging zullen laten zien. De april-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,9 procent lager op 64,80 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend, koerste de olieprijs 0,8 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1899. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1905 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1896 op de borden.

Bedrijfsnieuws

NSI heeft voor 79,8 miljoen euro 3 kantoorpanden aangeschaft. Het bruto aanvangsrendement is 5,8 procent. De portefeuille heeft een leegstandspercentage van 2,8 procent en een gemiddelde looptijd van de huurcontracten van 10,5 jaar.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500-index sloot dinsdag 0,2 procent lager op 3.962,71 punten. De Dow Jones-index daalde 0,4 procent tot 32.825,95 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 13.471,57 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.