Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

EMA komt donderdag met conclusies rond AstraZeneca vaccin

EMA komt donderdag met conclusies rond AstraZeneca vaccin
16 mrt 2021 om 14:47

Het Europees Geneesmiddelenbureau ziet nog steeds geen bewijs dat het coronavaccin van AstraZeneca bloedstollingsproblemen veroorzaakt. Dit meldde de EMA dinsdag in een ingelaste persconferentie, nadat veel landen in Europa inentingen met het vaccin hebben gepauzeerd.

De EMA wees erop dat een situatie zoals die rond AstraZeneca vaccin niet ongewoon is. Bovendien worden de andere goedgekeurde coronavaccins ook voortdurend onderzocht op bijwerkingen.

Een onderzoekscommissie van de EMA, bestaande uit experts uit de 27 EU-landen en trombose-experts, doet momenteel “grondig onderzoek” naar de bloedstollingsproblemen en of er een correlatie is met het AstraZeneca vaccin.

Het gaat daarbij om al het beschikbare bewijs, waarbij zowel statistisch bewijs als individuele gevallen worden beoordeeld. Onder meer wordt gekeken hoeveel gevallen van bloedstollingsproblemen men verwachtte te zien versus hoeveel het er daadwerkelijk zijn.

Ook kijkt men of de problemen mogelijk worden veroorzaakt verschillende in de productie of specifieke batches van het vaccin. Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk, maar wordt wel onderzocht.

Donderdagmiddag volgt een conclusie en advies over eventuele maatregelen, aldus de EMA.

De toezichthouder herhaalde dinsdag dat de voordelen van het AstraZeneca vaccin groter zijn dan de eventuele risico’s.

AstraZeneca gaf dit weekend al aan dat er geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op longembolie, diepe veneuze trombose (DVT) of trombocytopenie.
 
Dat landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en tal van andere landen in de EU hebben besloten om tijdelijk niet te vaccineren met het vaccin, dat AstraZeneca ontwikkelde met de Universiteit van Oxford, is “hun goed recht”, aldus EMA.

Beslissingen die op nationaal niveau worden genomen, zijn gebaseerd op informatie die de landen zelf hebben, volgens de toezichthouder.

De EMA vindt het belangrijk dat mensen vertrouwen houden in het vermogen van de toezichthouder om een betrouwbare beoordeling te geven over vaccins en dat men vertrouwen houdt in het vaccineren.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ajax

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.