Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: bescheiden winsten in Amsterdam

Beursupdate: bescheiden winsten in Amsterdam
16 mrt 2021 om 10:38

De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend licht hoger. Richting de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 680,25 punten. 

“Beleggers blijven optimistisch gestemd in aanloop naar de maandelijkse bijeenkomst van de Federal Reserve”, aldus analisten van SEB. “De S&P 500 en Dow Jones-index zetten nieuwe records neer op maandag, terwijl techbeurs Nasdaq wat herstelde van eerdere verliezen”, zo merkten de analisten op, “geholpen door optimisme over een herstel van de economie dankzij een nieuw steunpakket en de afbouw van lockdown-maatregelen.”

SEB merkte wel op dat de uitrol van vaccins verdere vertraging kan oplopen, nadat diverse Europese landen, waaronder Nederland, besloten tijdelijk te stoppen met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. “Dit is slecht nieuws voor de economie, zeker nu er zorgen zijn over een derde besmettingsgolf en diverse landen als gevolg de restricties weer aanscherpen.”

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is er wat meer rust gekomen op de beurzen. “De inflatiestrijd tussen obligatiebeleggers en centrale banken staat op pauze en het mega-steunpakket van de regering-Biden is inmiddels een feit”, aldus Wiersma. Volgens de beursexpert wachten beleggers de uitkomst van de Fed-vergadering af. 

“Vermoedelijk zal [voorzitter Jerome] Powell alles doen wat hij kan om met woorden de marktstabiliteit te handhaven. Dat betekent dat hij beleggers in Amerikaanse staatsobligaties ervan zal willen overtuigen dat de inflatie geen bedreiging vormt en dat hij voor verschillende scenario’s verschillende tools kan gebruiken”, aldus de investment manager van ING. 

Nu de rente een pas op de plaats maakt en tech direct weer in trek lijkt, moeten beleggers alert zijn, zo stelde beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. “Zo zullen ING, ABN en de Nederlandse verzekeraars mogelijk weer wat verkoopdruk ondervinden”, zo voorziet Blekemolen. “De afgestrafte tech-aandelen Adyen, ASML en Prosus kunnen mogelijk profiteren.”  

Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend stabiel op 1,1932. 

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer de vrijgave van de Duitse ZEW-index en de Amerikaanse industriële productie in februari.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen de banken ING en ABN AMRO vooralsnog circa een procent. ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 2,1 procent. 

In de AMX won Arcadis 2,9 procent, terwijl Aperam 1,6 procent prijs moest geven. 

In de AScX won Accsys 5,8 procent. B&S Group klom 1,9 procent. Sligro verloor daarentegen 1,0 procent. 

Het lokaal genoteerde Lavide won 6,7 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.