Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit hoger

AEX sluit hoger
16 mrt 2021 om 17:49

De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger geëindigd. Bij een slot van 683,65 punten, steeg de AEX 0,7 procent.

“Het lijkt erop dat beleggers meer beginnen te wennen aan een structureel wat hoger rentepeil. Zolang dat geleidelijk gaat en voortkomt uit een hogere economische groei is het acceptabel”, aldus econoom Luc Aben van van Lanschot Kempen.

Het verwachte economische herstel dat gepaard gaat met de stimulus van 1,9 biljoen dollar in de VS, heeft wel een oplopende inflatie als effect en daarmee ook stijgende rentes, iets dat de aandelenmarkten de afgelopen tijd parten speelde. De angst bestaat dat de Federal Reserve hierdoor eerder dan verwacht zijn monetaire beleid moet verkrappen.

Woensdagavond publiceert de Fed zijn nieuwe rentebesluit, waarbij wijzigingen in het beleid niet worden verwacht.

Volgens Aben wordt de nieuwe dot plot, de bekende “stip aan de horizon” zeker interessant.

In december was de gemiddelde voorspelling van de monetaire beleidsmakers dat de belangrijkste rente tot en met eind 2023 in de huidige bandbreedte zou blijven.

Tot nog toe liet de Amerikaanse centrale bank zich niet van de wijs brengen door de oplopende obligatierentes en rentevrees op de aandelenmarkten. Recent zei voorzitter Jerome Powell dat de Fed mogelijk ingrijpt wanneer de financiële condities verkrappen, maar momenteel zijn die nog zeer soepel.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor de detailhandelsverkopen in de VS in de maand februari. Die daalden vorige maand met 3 procent ten opzichte van januari, waar een afname met slechts 0,4 procent was voorzien.

Aben van Van Lanschot Kempen wees erop dat de detailhandelsverkopen in januari nog een forse stijging, van 7,6 procent, lieten zien, “met dank aan de financiële ondersteuning vanuit het 900 miljard dollar bedragende begrotingspakket van eind december.”

Verder trok de Duitse ZEW index in maart aan. Het indexniveau van 76,6 was beter dan de 74,0 die werd verwacht.

De euro/dollar handelde dinsdag op 1,1892. Olie werd 1,6 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Net als maandag deden techaandelen dinsdag opnieuw goede zaken in de AEX. ASMI en ASML wonnen respectievelijk 1,5 en 2,1 procent en Adyen en Prosus eindigden circa een procent in het groen.

Koploper in de AEX was Unibail-Rodamco-Westfield, met een plus van bijna 5 procent, terwijl Just Eat Takeaway met een verlies van bijna 2 procent de rij sloot.

Ook in de AMX was tech in trek: Besi won 2,6 procent, maar moest wel Arcadis voor laten gaan, die als koploper 4,5 procent hoger eindigde.

Fugro en OCI belandden in de onderste regionen, met verliezen van zo’n 2 procent.

Bij de kleine aandelen ging Accsys aan kop. Het aandeel steeg ruim 8 procent. Sligro en Kendrion leverden beide 2,6 procent in.

Tussenstand Wall Street

Op Wall Street heerste rond het Amsterdamse slot een verdeeld beeld. De Dow Index zakte wat terug na de recordstand van maandag, terwijl de S&P 500 fractioneel steeg en daarmee zijn record iets aanscherpte. De Nasdaq steeg 0,6 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.